Hlavní obsah

Liberečtí zelení chtějí stopnout další dotace pro lyžařské MS

LIBEREC

Strana zelených (SZ) v Libereckém kraji si nepřeje, aby vláda přidala další peníze na mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 v Liberci. Zelení z Libereckého kraje vyzvali svou stranickou kolegyni, ministryni školství, mládeže a tělovýchovy Danu Kuchtovou, ať peníze raději věnuje na opravy zchátralých školních budov nebo na vybudování chybějícího střediska výchovné péče v České Lípě. ČTK to řekl předseda SZ v Libereckém kraji Jan Korytář.

Článek

Pořadatelé MS potřebují peníze především na rekonstrukci kolejí Technické univerzity a na výstavbu bytů v Liberci - Zeleném Údolí, kde by měli bydlet účastníci šampionátu. O případném zvýšení státní dotace na MS rozhodne vláda do konce června. Stát zatím na mistrovství světa přislíbil 569 miliónů korun a dalších zhruba 140 miliónů přidá Liberecký kraj. Liberec jako pořadatelské město vložilo dosud do příprav šampionátu přibližně 280 až 300 miliónů korun.

Organizační výbor MS zatím nezveřejnil, jak velkou částku se v současné době snaží od vlády získat. V médiích se objevily informace přibližně o 300 miliónech korun, údaje však nepocházely z oficiálních zdrojů. Původní rozpočet MS počítal se státním příspěvkem 1,3 miliardy korun.

Ať si vezmou úvěry nebo seženou sponzory

"Divíme se odvaze pořadatelů mistrovství světa, s jakou usilují o další státní peníze ve chvíli, kdy se vláda snaží o reformu veřejných financí a hledá úspory ve výdajích," prohlásil Korytář. Liberecký předseda SZ si nedovede představit, že by vláda nyní uvolnila pro MS další peníze, když se v návrhu státního rozpočtu na příští rok počítá se snížením rozpočtu ministerstva kultury o 1,2 miliardy korun.

"Pokud mistrovství světa opravdu vydělá peníze, jak tvrdí pořadatelé, tak ať si k již přiděleným dotacím vezmou úvěry u bank nebo si seženou sponzory," konstatoval Korytář. Podle mluvčího MS Vladimíra Zemánka by se ale například koleje Technické univerzity musely rekonstruovat i bez šampionátu, poněvadž se ocitly v havarijním stavu.

Kromě státních, krajských a městských peněz počítají pořadatelé MS i s dalšími příjmy. Z marketingu očekávají až 150 miliónů korun. Příspěvek Mezinárodní lyžařské federace FIS je asi 200 miliónů korun, tržby ze vstupného pořadatelé odhadují na 60 miliónů. Poplatky za poskytnutí televizních práv nejsou zatím zveřejněné.

Reklama