Hlavní obsah

Janda nemusí přibrat, do přípravy jde postaru

PRAHA

Bitvy za volantem formule, tenis, fotbal… Toho všeho si užívá skokan na lyžích Jakub Janda po nepovedené minulé sezóně. A už se též chystá na novou a zkouší hledat, kudy zpět na vrchol. Vítěz Světového poháru z loňska na to hodlá jít postaru.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jakub Janda

Článek

„Jsem stará škola,“ říká s úsměvem 29letý lyžař. Usoudil, že vědecké novoty rakouského trenéra české reprezetance Richarda Schallerta mu nesedí. I přesto, že mladíci Hájek a Koudelka z nich profitují a rostou Jandovi jako zdatní konkurenti.

Nezdary chce lídr týmu zlomit většími tréninkovými dávkami. „A taky zvlášť potřebuju hrubou sílu a zvlášť dynamiku, jak jsem to léta dělal. Potřebuji to změnit. Ritchie nic nenamítá.

“ Nehledá nového rádce či osobního kouče. Spekulovalo se o příchodu Slovince Bajce, s nímž před časem stoupal k výšinám. Zůstává členem týmu. „Vždy máme týden společné tréninky a týden trénujeme doma podle plánů. Na soustředění není problém to rozdělit. Já jsem tam na té čince a kluci na jiné,“ soudí.

Nová pravidla, změna kombinéz

Vítá, že na stará skokanská kolena nemusí kalkulovat s výraznější změnou pravidel. Index BMI, stanovující závodníkům podle výšky striktně jejich hmotnost, se proti předpokladům nemění. „Novinku jsem čekal, proto jsem už přibral kilo a půl, ale když to zůstalo, dal jsem to zase dolů. Jsem rád, vždyť změn je už tak dost. Ty kolem kombinéz stačí. Upravuje se límec kolem krku a nebude šest centimetrů přesah kolem těla, ale jen čtyři. Plocha se zmenšuje,“ líčí.

Neví, jak dlouho si bude zvykat. „Ještě je nemáme ani ušité, firmy neznají přesné parametry, to se teprve řeší,“ připomíná. Co to může udělat ve vzduchu? „Bude to náročnější, tolik to neponese,“ přemítá dlouho před tím než prosviští bílou stopou na nájezdu. Kombinézy by už ale měly být k mání na letní sérii.

Na závěr letní přípravy svatba

Její závěr absolvuje už coby novomanžel. „Prvního září,“ potvrzuje, že vztah s přítelkyní Luckou dostane za necelého čtvrt roku alespoň formálně novou dimenzi. „Jsme spolu osm let, její největší kamarádka se už taky vdala, těžko bych ten tlak ustál,“ usmívá se Janda a ač zřejmě bude tajit přesné místo svatby, tuší, že zřejmě neunikne pořádnému zástupu zvědavců.

Reklama