Hlavní obsah

Ministerstvo nechce být bankomatem lyžařského MS

Na rozuzlení boje kolem lyžařského světového šampionátu v Liberci 2009 to v nejbližších dnech nevypadá. Současný organizační výbor nadále požaduje navýšení rozpočtu ze státních peněz o zhruba 700 miliónů, ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy považuje žádost s dosavadními podklady za neopodstatněnou. Spor navíc přerůstá do osobní roviny.

Foto: archiv

Pod Ještědem, kde se odehraje MS v klasickém lyžování v roce 2009, panuje nejistota ohledně financování přípravných prací.

Článek

„Výroky náměstka Soukupa v souvislosti s činností organizačního výboru Liberec 2009 a jeho prezidenta Romana Kumpošta považujeme za nehorázné a hraničící s vydíráním. Domníváme se, že jako státní úředník překročil únosnou mez,“ tvrdí organizační výbor vedený Kumpoštem.

„Já jen plním svoji povinnost. Chci, abychom měli na největší výdaj z rozpočtu ministerstva v příštích letech vliv. Když si pan Kumpošt obstará financování jinde, neřeknu ani popel,“ ohrazuje se náměstek ministryně Kuchtové Jaromír Soukup.

O co v kauze jde? Původně schválenou státní dotaci 569 miliónů chce organizační výbor navýšit o dalších 700 miliónů. Argumentuje tím, že ji chce použít na přestavbu studentských kolejí a další infrastrukturu využitelnou i po šampionátu. „Návrh na zvýšení dotace vládě podáme, až dostaneme detailní zdůvodnění, na co bude použita. Nejsme bankomat, to mám předstoupit před vysoké školy a říct jim, že Liberec je naše jediná priorita?“ táže se Soukup.

Ke Kumpoštovi nemá důvěru, vyčítá mu, že nedokázal udržet rozpočet ve schválené verzi, a žádá personální změny. „Obviňovat organizační výbor z neefektivity v nakládání s finančními prostředky je scestné, neboť přes organizační výbor žádné státní peníze nejdou. Státní dotace plynou přes Magistrát města Liberce,“ oponuje organizační výbor ve svém prohlášení.

Dohoda se zdá být v nedohlednu 

Pro Soukupa by byla dostatečným garantem investic Kateřina Neumannová, která by spolu s jedním zástupcem ministerstva měla rozšířit výkonný výbor šampionátu. Zvládla by bývalá skvělá lyžařka řídit tak velkou akci? „Ano,“ je přesvědčen náměstek. „Je velmi zkušená a inteligentní, pohybovala se v lyžařském prostředí celý život. Navíc stejně jako pan Kumpošt i ona by měla svůj manažerský tým. Její současná role je nedostatečná. Chci, aby se zapojila více. Jestli v roli předsedkyně nebo jiné, je předčasné,“ vysvětluje.

Čas ale běží a výstavba sportovišť, kterou si pochvalovala i delegace Mezinárodní lyžařské federace, vázne. Na sblížení obou stran to v nejbližší době nevypadá. „Nevidím důvod, proč bych se měl s Kumpoštem setkávat,“ tvrdí Soukup.

Reklama

Související témata: