Hlavní obsah

Neumannová má od konce července vést organizátory lyžařského MS

Kateřina Neumannová se pravděpodobně do konce července stane novou prezidentkou organizačního výboru mistrovství světa v klasickém lyžování, které se uskuteční v roce 2009 v Liberci. Olympijskou vítězku v běhu na lyžích, která letos ukončila aktivní kariéru, do čela výboru navrhuje ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. To nedůvěřuje nynějšímu šéfovi pořadatelů Romanu Kumpoštovi.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Kateřina Neumannová

Článek

Spory mezi ministerstvem a organizačním výborem vyvolal požadavek na zvýšení státních dotací. Předseda Senátu Přemysl Sobotka, který v horní komoře zastupuje Liberecko, řekl ČTK, že výměna se má uskutečnit na zasedání organizačního výboru 26. července. Podle něj se na tom dohodli představitelé ministerstva školství a města Liberce na úterní schůzce v Senátu, které se tak jako Neumannová zúčastnil.

Ministerstvo chce zvýšit svůj vliv v organizačním výboru, aby mělo možnost včas se vyjadřovat k chystaným záměrům. Vedle nynější čestné místopředsedkyně výboru Neumannové v něm chce mít další dva zástupce.

"Bez průhlednosti a bez jasných podkladů není možné, aby ministerstvo pokračovalo ve financování," uvedl Sobotka. Město Liberec, přes které jdou peníze na investice do sportovišť, to zaručí, dodal.

Rozpočet nezůstal v původních mezích

Ministerstvu se nelíbí, že Kumpošt nedokázal udržet rozpočet v původních mezích, navíc požádal o zvýšení dotace. Kumpošt kritiku odmítl s tím, že výbor má pouze poradní vliv.

Rozhodnutí ministerstva o předložení požadavku vládě musí padnout do konce července. Ministryně Dana Kuchtová podle Sobotky na schůzce přislíbila, že na vládu přinese detailní návrh, aby mohlo financování investic pokračovat. Využívání státních peněz na lyžařský šampionát má prověřovat i Nejvyšší kontrolní úřad.

Stavební práce se v lyžařském areálu na Ještědu zastavily, neboť stále ještě nepřišla více než sedmisetmilionová dotace. Areál musí být hotov na počátku příštího roku. V únoru se tam mají uskutečnit závody Světových pohárů ve skoku, běhu na lyžích i v severské kombinaci, které jsou generálkou před šampionátem.

Reklama