Hlavní obsah

Neumannová potvrdila: sprint Tour de Ski bude na Hradě

PRAHA

Kompletní světová špička v běhu na lyžích se před Silvestrem sejde v Praze. Olympijská vítězka z Turína Kateřina Neumannová ve středu za účasti šéfa běžeckého úseku Mezinárodní lyžařské federace (FIS) Jürga Capela potvrdila, že 30. prosince se na Hradčanském náměstí uskuteční sprint Světového poháru zařazený do seriálu Tour de Ski.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Kateřina Neumannová

Článek

Druhý ročník seriálu odstartuje 28. prosince v Novém Městě na Moravě, poté se závodníci přesunou do hlavního města. Před Pražským hradem na ně bude čekat okruh v délce 550 metrů, který lyžaři projedou dvakrát. „Hrad byl ve výběru prioritní, v Praze není krásnější místo,“ uvedla na setkání s novináři Neumannová. Při výběru vhodné lokality prý organizátoři zvažovali také oblast Petřína či Letné. „Krásu Hradu ale nic nevyváží, do světa půjdou luxusní obrázky,“ má jasno Neumannová.

Organizátoři věří, že okruh na Hradčanském náměstí bude závodníkům sedět. „Loni v Mnichově nebyla trať ideální, museli jsme čelit stížnostem, dokonce jsme byli terčem karikatur. Praha nabídne lepší podmínky,“ uvedl Capel, podle nějž bude závod v české metropoli jedním z vrcholných momentů Tour. „Krása vašeho hlavního města bude pomyslnou třešničkou na dortu celého seriálu,“ dodal švýcarský funkcionář.

Konkrétní podobu celé akce nicméně pořadatelé ještě nezveřejnili. „Detaily celé organizace se pořád dolaďují, ale zásadní garance je. Důležité je, že máme podporu magistrátu a záštitu nad podnikem možná převezme i prezident,“ řekla Neumannová.

Vstupné zdarma 

Jedním z největších oříšků, jak závod úspěšně zorganizovat, bude přísun dostatečného množství sněhu. „Máme vybrané tři typy zasněžování, momentálně vybíráme podle technologie a ceny. Počítáme, že se sníh bude vyrábět a skladovat na Strahově, což je z hlediska dopravy na Hrad ideální,“ vysvětlil předseda akrobatického úseku Svazu lyžařů Marek Rejman, který technickou stránku celé akce zajišťuje.

Výroba sněhu na celý okruh může přitom trvat až tři týdny. „Odhadem bude potřeba 1500 až 2000 kubíků sněhu, tedy asi 500 nákladních aut,“ přiblížil Rejman.

Organizátoři chtějí celou akci maximálně přiblížit divákům. „Počítáme s celodenním doprovodným programem. Na Hradčanské náměstí by se mělo vejít pět až deset tisíc lidí, vstupné vybírat nebudeme,“ doplnil Rejman.

Po závodu v Praze se účastníci Tour přesunou ke dvěma závodům v německém Oberstdorfu a po další zastávce v italském Asiagu se finále seriálu odehraje stejně jako loni ve Val di Fiemme. Na závěr celé Tour, během níž závodníci absolvují v deseti dnech osm závodů, pak opět čeká vražedné stoupání sjezdovkou Olympia v Cavalese.

Tour de Ski 2007/2008
28.12. 2007Nové Město na Moravěprolog, Ž 3 km, M 4,5 km (klasicky)
29.12. 2007Nové Město na MoravěŽ 10 km, M 15 km (volně)
30.12. 2007Prahasprint Ž 1 km, M 1,2 km (volně)
1.1. 2008Oberstdorf (Něm.)skiatlon Ž 5+5 km, M 10+10 km (klasicky/volně)
1.2. 2008Oberstdorf (Něm.)Ž 10 km, M 15 km (klasicky)
4.1. 2008Asiago (It.)sprint Ž 1 km, M 1,2 km (volně)
5.1. 2008Val di Fiemme (It.)Ž 10 km, M 20 km (klasicky)
6.1. 2008Val di Fiemme (It.)Ž 10 km, M 10 km (volně)

Reklama

Související témata: