Hlavní obsah

Z parlamentu rovnou na můstek! Janda nepříjemně spadl, ale syna porazil

Rožnov pod Radhoštěm

Sliby patří k jeho práci politika, jsou na nich postavené celé volební kampaně. A tak bývalý skokan na lyžích a současný šéf příslušného svazového úseku Jakub Janda vloni na závodech v Rožnově pod Radhoštěm prohlásil, že za rok opět dorazí – jako závodník. A svůj slib splnil.

Foto: Ivana Roháčková

Jakub Janda, současný předseda úseku skoků Svazu lyžařů ČR.

Článek

Od jeho životní sezony, kdy vyhrál Světový pohár i Turné čtyř můstků, uplynulo čtrnáct let, od posledního startu v SP dva roky. Od té doby neměl lyže na nohou. „Domlouvali jsme se s předsedou klubu, že v Rožnově potrénuju, jenže jsme byli šest týdnů ve Sněmovně zavřeni kvůli daňovému balíčku a rodičovské," vypráví jednačtyřicetiletý poslanec Janda.

A tak doma sundal z půdy kombinézu, lyže a helmu a vyrazil rovnou závodit. „Jen v té kombinéze už jsem vypadal trochu komicky, tak jsem si půjčil jinou, bez pásku," přiznává. Původní plán zněl, že si skočí na můstku K-15, pak půjde na větší K-70. „Jenže na tom malém jsem nešťastně upadl, a jak jsem byl otřesený, už jsem na patnáctce zůstal," líčí.

Byl tak vítanou atrakcí v závodě převážně dětí. „Kluci si mě natáčeli, myslím, že ty návyky se nezapomínají, byl jsem hodně agresivní. Bohužel, jak se změní těžiště, na tom větším můstku by to bylo asi nebezpečné, i když i manželka byla přesvědčená, že tam stejně vylezu,“ uznává Janda.

Na malém můstku si tak aspoň dopřál rodinný souboj se svým devítiletým synem Oliverem. „Řekl jsem, že úplně skončím, až mě porazí. V prvním kole to dokázal, ale ve druhém jsem ho přeskočil, tak mě to čeká příští rok znovu,“ tuší.

Na můstcích nyní opět ožívají souboje Janda vs. Matura, soupeřem Olivera je totiž syn Jana Matury Matěj. „On skáče dobře, mého mladého většinou poráží. Tak si vždycky Maturina dobírám, že by se měly přeměřit kombinézy, jestli tam nejsou nějaké nekalosti,“ usmívá se Janda.

Reklama