Hlavní obsah

Skokan Mazoch se vrátí k můstku v Zakopaném

PRAHA

Osobně poděkovat polským fanouškům a napsat tečku za lednovým těžkým pádem při závodech Světového poháru v Zakopaném chce český skokan na lyžích Jan Mazoch. Proto přijal pozvání polských organizátorů a osobně se do Zakopaného přijede podívat příští víkend na závod letního seriálu Grand Prix. Při té příležitosti navštíví také nemocnici v Krakově, kde se z vážných zranění hlavy léčil.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Zraněný Jan Mazoch v sanitce během převozu do Prahy

Článek

"Na pád už vůbec nemyslím, pouze když se mě na něj někdo zeptá. A to v Čechách už skoro nikdo," uvedl pro ČTK Mazoch. Ví však, že na toto téma v Polsku dotazy přijdou. "Na to jsem připraven, ale po této návštěvě již definitivně za tou nehodou chci udělat tlustou čáru. Člověk by měl myslet pozitivně a že života si brát to dobré," upozornil. "Zatím to jde dobrým směrem, i když cesta je ještě daleká," komentoval svůj stav.

Do Polska se pojede podívat na závody na můstku, kde se mu hrozivě vypadající nehoda stala, doprovod mu budou dělat přítelkyně Barbora i dvouměsíční dcera Viktorie. "Mám nyní krásnou dceru a rodinné zázemí, takže mám klid, abych se co nejsvědomitěji připravil na návrat na můstky," řekl Mazoch. "A slíbil jsem, že jim dceru přivezu ukázat a sliby se mají plnit. Jsem rád, že Polákům budu moci poděkovat osobně, neboť jejich podporu jsem cítil," připomněl tisíce e-mailů od svých polských příznivců.

K dramatické události došlo při závodu Světového poháru 20. ledna. Po pádu se léčil v Krakově, kde byl deset dní v komatu, po dvou týdnech byl převezen do nemocnice ve Střešovicích. V polovině února byl propuštěn do domácího ošetřování a na konci dubna měl první tiskovou konferenci. Na začátku června začal trénovat a minulý týden poprvé obul skokanské boty a sjel poprvé od pádu dojezdový kopec ve Frenštátu pod Radhoštěm.

"Večerní závody v Zakopaném jsou asi nejhezčí z celého seriálu. Nyní si je budu moci vychutnat z pozice diváka, to je pozitivní," uvedl vnuk legendárního Jiřího Rašky. Věří, že do konce prázdnin se spustí z můstku a předvede svůj první skok. "Možná začátkem školního roku. Strašně se na to těším," prohlásil Mazoch, ale bližší podrobnosti neřekl. "Určitě to nebude v Česku," řekl jen.

Reklama