Hlavní obsah

Audit odhalil nesrovnalosti v organizaci MS v Liberci

Audit prováděný v občanském sdružení připravujícím lyžařské mistrovství světa v Liberci po změnách v jeho vedení prý ukázal, že v práci dosavadních organizátorů byly nesrovnalosti. Informuje o tom sobotní deník Právo. Konečný závěr auditu bude znám až po předání veškerého účetnictví na konci srpna.

Článek

Podle Práva byla v pátek s dosavadními výsledky auditu seznámena nová prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová. Z šetření prý vyplývá, že většina předaných smluv má neurčité a nesrozumitelně stanovené předměty plnění. Údajně byly uzavírány smlouvy s dodavateli, kteří podle veřejně dostupných údajů neměli pro poskytování plnění potřebná oprávnění k podnikání.

Bývalé vedení organizačního výboru s uvedenými výsledky auditu nesouhlasí. "Je to snůška nesmyslů. Vše se dá doložit," řekl ČTK Vladimír Zemánek, mluvčí předchozího výboru vedeného Romanem Kumpoštem.

"Nejde o nezávislý audit, objednala si ho Kateřina Neumannová, která se pouze snaží najít nesrovnalosti. Audit již dříve proběhl a byl v pořádku," uvedl Zemánek.

Příští neděli by se měl Kumpošt s Neumannovou střetnout v Otázkách Václava Moravce

Nynější audit provádí advokátní kancelář Bakeš & partneři. "V rámci dosavadního průběhu prováděného auditu byly zjištěny některé významné skutečnosti, které ukazují, že dosud proklamovaná profesionalita předchozího vedení dostává výrazné trhliny," řekl Právu náměstek ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Dany Kuchtové Jaromír Soukup, jenž v červenci kritizoval práci předchozího prezidenta organizačního výboru Romana Kumpošta, který byl následně odvolán a nahrazen Neumannovou.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vytýkalo Kumpoštovi špatné nakládání s finančními prostředky a jeho odchodem z funkce podmínilo uvolnění zhruba 700 miliónů korun na dostavbu areálů pro šampionát. Kumpošt výhrady odmítá, podle něj jde v kauze o zájem lobbistických skupin na ministerstvu a manažera olympijské vítězky v běhu na lyžích Neumannové Josefa Jindry.

Příští neděli 26. srpna by měli bývalý šéf organizátorů Kumpošt a jeho nástupkyně Neumannová poprvé utkat v diskusi na veřejnosti v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Reklama

Související témata: