Hlavní obsah

To je šok! Ledecká po famózní jízdě porazila ve sjezdu celý lyžařský svět. Slaví první triumf v SP

Aktualizováno

Zase dokonale šokovala celou světovou lyžařskou špičku. Ester Ledecká ovládla sjezd Světového poháru v kanadském Lake Louise a slaví premiérový triumf v lyžařském SP. Zároveň jako vůbec první Češka v historii vyhrála v této disciplíně. Na trati zkrácené kvůli sněžení zajela Ledecká čas 1:31,87 minuty a o 35 setin vteřiny, v přepočtu o necelých deset metrů, sebrala premiérovou výhru Švýcarce Corinne Suterové. Třetí skončila Rakušanka Stephanie Venierová.

Ester Ledecká v Lake LouisVideo: Zdroj: Sport Invest

 
Článek

"Je to skvělý pocit. Je to nádherný závod. Jsem nadšená ze své jízdy, a pokud to takhle půjde dál, budu ráda," citoval Ledeckou rakouský server Laola1. Ve sjezdařském Světovém poháru je to první výhra Ledecké v kariéře, ale jinak už osmnáctá. Předešlých 17 zaznamenala v paralelních disciplínách na snowboardu, na kterém je dvojnásobnou mistryní světa a rovněž olympijskou vítězkou.

"Jsem samozřejmě šťastný. Ester předvedla perfektní jízdu. Takové předváděla v tréninku, ale teď se jí sešly všechny pasáže najednou. Měla i štěstí, protože pět minut po ní přišla mlha," řekl trenér Tomáš Bank v České televizi. V trénincích zajela Ledecká osmý a pátý čas. "Díky tomu si Ester věřila," konstatoval Bank.

Začátek sjezdu byl kvůli sněžení o hodinu opožděn, pořadatelům se ale podařilo čerstvý sníh z trati odklidit. Start byl snížen a oproti tréninkům byly časy téměř o 20 vteřin rychlejší. Na prvním mezičasu byla agresivně jedoucí Ledecká třetí, na druhém druhá a na zbylých už nejrychlejší. V cíli podobně jako na olympiádě nevěřila, že vede. První gratulantkou byla slovinská závodnice Ilka Štuhecová.

Ledecká startovala s číslem 26, s kterým šokovala loni v Pchjongčchangu, kde získala zlato v superobřím slalomu. I ten tehdy byl kvůli počasí zkrácen.

Na olympijské sjezdovce v Lake Louise se Ledecké daří. Předloni tam vyhrála jeden z tréninků a pak byla sedmá v závodu, což bylo dosud její nejlepší umístění v SP. Loni skončila v jednom ze sjezdů v kanadském středisku desátá.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Ester Ledecká v cíli sjezdu v kanadském Lake Louise.

Čtyřiadvacetiletá Ledecká je třetí českou vítězkou individuálního závodu ve Světovém poháru. Před ní to dokázaly Olga Křížová Charvátová, která vyhrála kombinaci ve Schrunsu 1983 a slalom v Piancavallu 1986, a Šárka Strachová, dvojnásobná vítězka slalomu v Aspenu v letech 2008 a 2009.

V sobotu je v Lake Louise na pořadu druhý sjezd sezony a Ledecká bude mít další šanci na úspěch. V neděli je v plánu super-G.

SP v sjezdovém lyžování v Lake Louise (Kanada):
Ženy - sjezd:
1. Ledecká (ČR)1:31,87
2. C. Suterová (Švýc.)-0,35
3. Venierová-0,45
4. Ortliebová (obě Rak.)-0,66
5. Rebensburgová (Něm.)-0,66
6. Goggiaová (It.)-0,69
7. Schmidhoferová (Rak.)-0,74
8. Weidleová (Něm.)-0,82
9. Delagová (It.)-0,94
10. Shiffrinová (USA) -0,96.
Průběžné pořadí SP (po 5 z 41 závodů):
1. Shiffrinová366
2. Gisinová (Švýc.)160
3. Vlhová (SR)138
4. Holdenerová (Švýc.)128
5. Brignoneová125
6. Bassinová (obě It.)122
...11. Ledecká100
38. Dubovská29
48. Capová (obě ČR)21

Reklama

Související témata: