Hlavní obsah

Mazoch si poprvé od těžkého pádu skočil z můstku

PRAHA

Skokan na lyžích Jan Mazoch se v pondělí poprvé od lednového těžkého pádu v polském Zakopaném vrátil na můstky. Zhruba sedm měsíců od nehody, při níž utrpěl vážné zranění hlavy, absolvoval v rakouském Villachu několik tréninkových skoků na malém můstku s konstrukčním bodem K-60.

Článek

Mazoch schválně tajil, kde si odbude dlouho očekávaný návrat. Záměrně s trenéry zvolil můstek v zahraničí, aby měl klid. Volba padla na Villach, který leží kousek od slovinské skokanské bašty Planice.

"Před tím prvním skokem jsem nějaký respekt určitě měl. Ještě že jsem tady byl s klukama, se super kamarádama, kteří mě podrželi. Řekli mi, že to nic není, že to se prostě nezapomíná. Že to je jako plavání," děkoval Mazoch kolegům z reprezentace v telefonickém rozhovoru s ČTK.

Rakouské středisko v posledních letech nehostí závody Světového poháru, ale Mazoch má na tamní areál příjemné vzpomínky. Loni v červenci tam skončil třetí v Kontinentálním poháru, kterému tehdy vládl.

Termín závodního návratu není jistý

Kdy se vrátí k závodům, zatím neví. "Určitě bych se chtěl připravit na zimní sezónu. Když budu skákat dobře a trenéři mě pak někam pošlou, tak určitě neodmítnu. Rád bych si zaskákal i ve Frenštátě, kde jsou nějaké závody na konci září. Do nějakých závodů se určitě zapojím. Nevím, jestli to bude třeba Světový pohár, jestli budu skákat dobře. To všechno ukáže čas," prohlásil Mazoch.

Jednadvacetiletý skokan se spustil z můstku poté, co v závěru minulého týdne navštívil areál v Zakopaném během závodů letní Grand Prix a také nemocnici v Krakově, kde na začátku roku bojoval deset dní o život.

Návštěva v polském středisku ho nabudila. "Ty pocity tam byly super, i to, co předvedlo publikum. Když jsem se představil do mikrofonu, tak začali lidi tleskat. Myslím, že i to mě nakoplo, abych ty lyže obul tak brzo a skočil," řekl.

Raška byl nervózní

Mazochův návrat ke skokům sledoval na dálku s velkým očekáváním i jeho slavný dědeček Jiří Raška, olympijský vítěz z Grenoblu 1968. "Věděl jsem, že skočí v tomto týdnu, a byl jsem z toho docela nervózní. Ale jsem rád, že už to má za sebou a je zase skokanem," řekl Raška serveru TÝDEN.CZ.

Sám zažil podobnou zkušenost. "Na můstek jsem se po pádu vracel až po několika měsících. Tehdy kvůli mně postavili ve Frenštátu můstek a já ho musel takzvaně zajet. Člověk je sice trochu vyklepaný, ale ty pohyby se nezapomínají," uvedl Raška.

Mazoch upadl 22. ledna v druhém kole závodu Světového poháru v Zakopaném poté, co ho srazil silný poryv větru. Kvůli neregulérním podmínkám bylo později druhé kolo zrušeno a skokan Dukly Frenštát dosáhl paradoxně díky 15. místu nejlepšího výsledku v kariéře.

Reklama