Hlavní obsah

Audit podle Kumpošta žádná pochybení neodhalil

Pavel NovotnýSport.cz

Audit, jenž měl odhalit nesrovnalosti v hospodaření organizačního výboru lyžařského MS v Liberci 2009, podle bývalého šéfa výboru Romana Kumpošta žádná pochybení neobjevil. Současné vedení výboru se rozhodlo výsledky auditu nezveřejnit a Kumpošt, jehož přesně před padesáti dny nahradila v čele organizačního výboru Kateřina Neumannová, proto svolal na pátek tiskovou konferenci, kde se ke kontrole hospodaření sám vyjádřil.

Článek

Kumpošt před novináři zopakoval, že objednávku auditu považuje za pokus o kompromitaci své osoby. „Audit, jenž podle mého odhadu musel stát dvouměsíční rozpočet organizačního výboru, je čistě zavádějící. Nové vedení jej označuje za nezávislý, přitom jde o úplatnou právní službu na objednávku. Bylo jej ale třeba vytvořit při pokusu o kompromitaci mé osoby. Předchozí pravidelné kontroly totiž žádná pochybení neodhalily,“ prohlásil.

Výsledky auditu advokátní kanceláře Bakeš & partneři zpochybňuje i vyjádření společnosti VGD audit, která hospodaření organizátorů každoročně kontrolovala. „S vyjádřením nestandardního hospodaření, nehospodárným nakládáním s finančními prostředky a dalšími pochybeními nesouhlasíme. Nadále jsme názoru, že účetní uzávěrka podává věrný a poctivý obraz aktiv, pasiv a finanční situace občanského sdružení,“ píše se ve zprávě, jíž společnost VGD audit reagovala na závěry auditu kanceláře Bakeš & partneři.

Jednu žalobu podal, další chystá

Kumpošt chce se svými závěry seznámit jak zastupitelstvo Liberce, tak lyžařský svaz. „Výsledky auditu mi nebyly předány, dostal jsem je v elektronické formě až od předsedy svazu lyžařů Lukáše Sobotky. Okomentované závěry jsem rozeslal zastupitelům Liberce a na příští týden chci nechat svolat revizní komisi svazu, kde bych rád seznámil se svým komentářem svaz,“ uvedl.

Současně zdůraznil, že ani padesát dnů po jeho odvolání nejsou známy objektivní důvody, proč musel vedení organizačního výboru opustit. „Jednalo se o politickou objednávku, jejímž cílem byla nejen osobní msta určité skupiny lidí, ale především pokus získat mým odstraněním kontrolu nad veškerými financemi v rozpočtu MS 2009,“ uzavřel Kumpošt s tím, že ve středu podal na ministerstvo školství žalobu na ochranu před nezákonným zásahem a pokynem správního orgánu. Současně chystá žalobu na ochranu osobnosti.

Neumannová: Na závažné věci nereagoval 

Nová prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová Kumpoštovo páteční vyjádření odmítla. "Na opravdu závažné věci a pochybení nereagoval. Vybral si jenom věci, které nejsou tak závažné," řekla bývalá lyžařka ČTK. "Například tam je smlouva za milión korun pro firmu, v níž měl pan Kumpošt výrazný vliv, a která byla podepsána bez vědomí výkonného výboru," uvedla příklad.

Ministryně školství mládeže a tělovýchovy Dana Kuchtová audit viděla a trvá na tom, že Kumpošt v čele výboru chyboval. "Zcela jednoznačně říkám, že tam pochybení jsou a jsou velká," prohlásila pro ČTK.

Obšírněji ministerstvo případ nekomentovalo. "Audit prokazuje špatné hospodaření. Nemáme nic proti zveřejnění výsledků auditu a budeme rádi, pokud tak organizační výbor (který je k tomu kompetentní) učiní," napsal jen tiskový mluvčí úřadu Ondřej Gabriel, který se nechtěl vyjádřit ani k právním krokům, jež Kumpošt podnikl. "Nejsme s nimi ještě podrobně seznámeni. Nechť rozhodne soud," uvedl.

Reklama

Související témata: