Hlavní obsah

Na Ještědu nebude včas lanovka pro skokany

Na Ještědu nebude včas postavená lanovka, která měla příští rok v únoru vozit skokany na můstky. Skokanský areál na Ještědu se přestavuje v souvislosti s MS v klasickém lyžování, jež se v Liberci uskuteční v roce 2009. Podle lyžařské federace měl být dokončený s ročním předstihem, aby se sportoviště mohla vyzkoušet při závodech Světového poháru - tedy za pět měsíců. Novinářům to ve středu řekl primátor Jiří Kittner.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Kateřina Neumannová

Článek

Město podle něj zatím nenašlo vhodného dodavatele stavby, která má přijít na 18 miliónů korun. Vyhlásilo na něj výběrové řízení, ale žádná z nabídek neodpovídala předepsaným podmínkám, a proto musela radnice všechny uchazeče vyřadit. Město obeslalo šest firem, přihlásilo se pět. "Všechny nabídky byly ale hrozné," poznamenal primátor. Příští týden bude uzávěrka nového výběrového řízení. Jednosedačkovou lanovku se ale zřejmě postavit už nestihne.

Dosud vozila skokany k můstkům lanovka patřící ke sjezdové trati, která měla u můstků mezistanici. Při závodech se musela kvůli tomu sjezdovka uzavírat, ale je obtížné ji uzavírat i v době tréninků. Existuje ještě jedno provizorní řešení, a to, že by skokany vozila nahoru rolba.

Podle Kittnera výstavba na obou sportovištích finišuje a pokud stavební firmy nezastaví mimořádné výkyvy počasí, zvládnou všechny ostatní stavby dokončit do zimy. Pro letošní rok uvolnilo ministerstvo školství na osvětlení můstků a vybudování komunikace ve skokanském areálu 31,8 miliónu korun.

Město nenašlo dodavatele na sítě

Městu se již podařilo najít dodavatele na výstavbu prvních tří z pěti etap sítě, která zaručí rychlý přenos dat a informační propojení mezi jednotlivými institucemi v Liberci a buduje se hlavně kvůli mistrovství. Jedná se o nejmodernější informační technologii, která má být svým rozsahem největší v České republice. Výkopové práce začnou již v září. Celá síť bude stát 75 miliónů korun, první tři etapy asi 45 miliónů korun.

Síť zrychlí spolupráci bezpečnostních a záchranných složek. "Systém přinese rychlé internetové připojení vybraným institucím a přemýšlíme také o jejím komerčním využití," dodal náměstek primátora Ondřej Červinka.

Šampionát v Liberci se uskuteční od 18. února do 1. března 2009. Areály ale musejí být dokončeny do generálky na šampionát. Tou mají být příští rok v únoru závody Světového poháru. Stát dal v roce 2005 na šampionát 569 miliónů korun, nyní přidá dalších 700 miliónů. Zhruba 380 miliónů poskytne město Liberec a 150 miliónů liberecký krajský úřad.

Reklama

Související témata: