Hlavní obsah

Snowboardisté našli ráj na Zélandu

Michal OsobaPrávo

Šedesátihektarový areál, osm skoků, několik typů překážek a až tři rampy – vše jen pro snowboarding. To je důvod, proč se koncem evropského léta sjíždí většina elitních jezdců do novozélandského Cardrona Valley. Už počtvrté si pobyt ve snowboardovém ráji vyzkoušel ostřílený Martin Černík, premiéru absolvoval talentovaný Matěj Novák.

Foto: martincernik.cz

Martin Černík

Článek

„Jezdí tam elitní jezdci v podstatě všech reprezentací,“ popisuje účastník turínské olympiády Černík. V areálu už prvním závodem v U-rampě začal i Světový pohár, z české dvojice se ho ale zúčastnil jen Novák, Černík v té době natáčel video pro svého sponzora Quicksilver. „Byli jsme přímo na nejvyšší hoře Nového Zélandu Mt. Cook, myslím, že se to povedlo,“ pochvaloval si.

Novák ze svého vystoupení v závodě a především z podmínek tolik nadšený nebyl. „Počasí bylo hrozné, foukal vítr, hustě sněžilo, takže nebylo pořádně vidět, všude bílo,“ popisuje podmínky, v nichž skončil na 46. místě. „Kdyby se posunuly závody na druhý den, mohlo být azuro, takhle nikdo nezajel dvě čisté jízdy,“ přitakává Černík.

Ošklivého počasí si za měsíc na druhé straně zeměkoule užili dost, přesto stihli vše, co si naplánovali. „Byly tam dva velké skoky, jaké v Česku nejsou, takže jsem se naučil nové triky i skákat na switch,“ pochvaluje si aktuální vítěz soutěže O2 Snowboard talent Novák.

Ve volném čase byl prostor i na golf či tenis a samozřejmě nemohly chybět ani party. „Ve čtvrtek bývalo karaoke, ale my jsme se snažili chodit pařit maximálně dvakrát týdně,“ dušuje se Černík. „Ono se mezi snowboardisty říká, že když se povede party, druhý den je pak krásné počasí,“ usmívá se jednatřicetiletý jezdec.

O dvanáct let mladší Novák byl zase nadšený z party mezi snowboardisty. „Každý mi poradil, s čím bylo třeba, všichni jsou strašně kamarádští,“ nadšeně popisoval čerstvý student plzeňské filozofické fakulty.

Reklama