Hlavní obsah

Dva liberečtí zastupitelé prosazují návrat Kumpošta do čela MS

LIBEREC

Dva členové libereckého městského zastupitelstva se pokusí prosadit, aby se odvolaný prezident organizačního výboru (OV) mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 Roman Kumpošt dostal znovu do své funkce. Opoziční zastupitelé Jiří Šolc (Strana pro otevřenou společnost) a Kamil Jan Svoboda (KDU-ČSL) se domnívají, že se Kumpošt při hospodaření s rozpočtem MS nedopustil žádných závažných pochybení a přejí si ho ve vedení OV.

Článek

"Osobně jsem jsem byl proti pořádání mistrovství světa v Liberci. Z principiálních důvodů chci ale nyní vyvolat hlasování, jehož smyslem je, aby primátor Jiří Kittner usiloval o návrat Kumpošta na místo prezidenta OV," řekl ČTK Šolc.

Šolc obdržel v první polovině září stejně jako ostatní členové zastupitelstva výsledky prověrky účetnictví OV. "V auditu jsem nenašel žádná závažná pochybení, žádné důkazy o mnohamiliónových defraudacích. Šlo o drobné nedostatky a překvapilo mě, že se jich při přípravě tak obrovské akce neobjevilo více," uvedl Šolc. Prověrka se netýkala hospodaření se státními penězi, ale s prostředky občanského sdružení OC FIS NWSC a jeho dceřiné společnosti Liberec 2009. Pracovali pouze s penězi od FIS a s příjmy z vlastní marketingové činnosti.

Výstavbu sportovišť a další nezbytné akce pro MS zajišťoval za státní peníze pořadatel šampionátu - tedy město Liberec. "Nejsem si vědom žádných zásadních pochybení," prohlásil již dříve pro ČTK Kumpošt. Strategická rozhodnutí nedělal pouze on, ale celý výkonný výbor. Kromě prezidenta Kumpošta ho tvořili Kittner, náměstek hejtmana Libereckého kraje Petr Doležal a dva zástupci svazu lyžařů Lukáš Sobotka s Norbert Pelc.

Kittner se zatím nevyjádřil

Šolc a Svoboda zatím nevědí, s jakou odezvou se v zastupitelstvu setká jejich snaha o návrat Kumpošta. Na minulém zastupitelstvu jej prosazovali nejen opoziční zastupitelé Šolc a Svoboda, ale také koaliční poslanec Jiří Richter z Unie pro sport a zdraví (USZ). Pokud by se opoziční poslanci spojili s USZ, přehlasovali by vládnoucí koalici, vedenou ODS.

Kittner se k iniciativě Šolce a Svobody v pondělí nevyjádřil. "Oficiálně o ní nic nevím, oba pánové jako obvykle informovali dříve média než mě," konstatoval Kittner. Nechápe však, jak by mohl Liberec dokázat, aby se Kumpošt vrátil do funkce prezidenta OV, když městu patří v šestičlenném výkonném výboru pouze jeden hlas. Podle primátora by změny v současném vedení organizačního výboru znamenaly konec mistrovství světa.

Neumannová vystřídala Kumpošta na pozici prezidenta OV 26. července. Kumpoštův odchod si vynutilo MŠMT. "Bez vysvětlení mě označili za nedůvěryhodného," konstatoval již dříve Kumpošt. S ním odešla i většina manažerů organizačního výboru a Neumannové za řadu z nich ještě nezískala náhradu.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci uskuteční od 18. února do 1. března 2009. Stát předloni poskytl na šampionát 569 miliónů korun a přidá dalších 700 miliónů. Zhruba 400 miliónů uvolní město Liberec a 150 miliónů Liberecký kraj.

Reklama

Související témata: