Hlavní obsah

Kancelář zveřejnila Kumpoštovy chyby, ten je označil za směšné

Údajná pochybení Romana Kumpošta při hospodaření s penězi na mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 v Liberci zveřejnila na středeční tiskové konferenci advokátní kancelář Bakeš a partneři. Její zástupce Radim Boháč nařkl bývalého prezidenta organizačního výboru MS Kumpošta ze dvou kroků, které přinesly zisk jeho někdejší společnosti Ski-comp

Článek

Kumpoštovy aktivity měly poškodit občanské sdružení, založené kvůli MS libereckou radnicí, Libereckým krajem a svazem lyžařů. Kumpošt označil Boháčova obvinění za nesmyslná a lživá.

Boháč hovořil rovněž o zakázce na 7500 kusů barevného pexesa. "Občanské sdružení za něj zaplatilo 225 000 korun a nikde se nedohledalo," konstatoval Bakeš. Podle Kumpošta se však pexeso rozdávalo minulý týden při křtu tramvaje s logem MS a dříve při dnu otevřených dveří v Tipsport Areně. Kumpošt nechápe, že o tom advokátní kancelář neví. "Zhruba 4000 kusů pexesa leží stále na organizačním výboru ve skladu propagace. Pexeso vyjadřuje sepětí mistrovství světa s ochranou přírody," uvedl Kumpošt.

Boháč tvrdil, že občanské sdružení zaplatilo Ski-compu ztrátu milión korun, vzniklou při Světovém poháru (SP) v severské kombinaci v Liberci v roce 2005. SP tehdy pořádal ještě Ski-comp. Mezinárodní lyžařská federace přidělila Ski-compu SP na jaře 2004, ještě před rozhodnutím o konání MS 2009 v Liberci. "Advokátní kancelář buď cíleně, nebo nevědomky zapomněla na platbu tři milióny korun od Ski-compu na účet občanského sdružení. Občanské sdružení tak na na základě smlouvy se Ski-compem vydělalo na SP dva milióny," prohlásil Kumpošt.

Kumpošt považuje výtky za směšné 

Boháč vytkl Kumpoštovi také stotisícové příjmy Ski-compu, kam peníze putovaly z občanského sdružení v letech 2004 a 2005. Podle Kumpošta šlo o úhrady za pronájem techniky, nábytku a dalšího majetku Ski-compu, poskytnutého občanskému sdružení. "Bylo by tehdy zbytečné, aby občanské sdružení kupovalo mnohem dráž úplně nové věci," řekl Kumpošt.

Jakákoliv zásadní pochybení ve své práci Kumpošt odmítá a dnešní výtky advokátní kanceláře považuje za směšné. V auditu od Bakeš a partneři je nenašli ani liberečtí opoziční zastupitelé Jiří Šolc (Strana pro otevřenou společnost) a Kamil Jan Svoboda (KDU-ČSL). Na čtvrtečním zastupitelstvu se pokusí prosadit, aby se Kumpošt znovu vrátil do funkce šéfa organizátorů.

Advokátní kancelář prováděla prověrku účetnictví občanského sdružení OC FIS NWSC a jeho dceřiné společnosti Liberec 2009, které pracovaly pouze s penězi od FIS a s příjmy z vlastní marketingové činnosti. Prověrka se netýkala hospodaření se státními penězi.

Odchod Kumpošta z místa prezidenta OV si vynutilo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ve funkci ho vystřídala nejúspěšnější česká reprezentantka na zimních olympiádách, bývalá běžkyně Kateřina Neumannová.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci uskuteční od 18. února do 1. března 2009. Stát předloni poskytl na šampionát 569 miliónů korun a přidá dalších 700 miliónů. Zhruba 400 miliónů uvolní město Liberec a 150 miliónů Liberecký kraj.

Reklama

Související témata: