Hlavní obsah

Liberečtí zastupitelé návrat Kumpošta do čela MS neprosadili

LIBEREC

Prosadit návrat odvolaného prezidenta organizačního výboru mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 Romana Kumpošta zpět do funkce se nepodařilo. Liberecké městské zastupitelstvo se ve čtvrtek návrhem odmítlo zabývat a nenechalo návrh dvou zastupitelů z opozičních stran Jiřího Šolce (Strana pro otevřenou společnost) a Kamila Jana Svobody (KDU-ČSL) vůbec zařadit na program jednání. Muži nezískali podporu ani svých stran.

Článek

Zastupitelé se domnívají, že se Kumpošt při hospodaření s rozpočtem MS nedopustil žádných závažných pochybení, která mu vytýkali zástupci ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Chtěli proto prosadit, aby zastupitelé pověřili primátora Jiřího Kittnera, který je jedním ze šesti členů výkonného výboru, aby se o jeho návrat zasadil. Kittner to ale nepovažuje za možné.

"Jako optimální řešení vidím, že si obě skupiny sednou a pokusí se domluvit, nařídit jim to ale nemůžeme," vysvětlil své odmítavé stanovisko Kittner. Ani další zastupitelé nepovažovali návrh za šťastný. Upozorňovali především na to, že ve chvíli, kdy se nové prezidentce Kateřině Neumannové podařilo sestavit nový tým, by to mohlo další přípravy MS jen ohrozit.

Šolc: Důkazy o finančních defraudacích neexistují

Šolc znovu upozornil na to, že audit neodhalil žádná závažná pochybení. "Ve zprávě, kterou jsem v první polovině září obdržel stejně jako ostatní členové zastupitelstva, žádné důkazy o mnohamiliónových defraudacích nejsou," uvedl. Podle něho šlo jen o drobné nedostatky. "Překvapilo mě, že se jich při přípravě tak obrovské akce neobjevilo více," řekl ČTK Šolc. Prověrka se netýkala hospodaření se státními penězi, ale s prostředky občanského sdružení OC FIS NWSC a jeho dceřiné společnosti Liberec 2009, které pracovaly pouze s penězi od mezinárodní federace FIS a s příjmy z marketingové činnosti.

Výstavbu sportovišť a další nezbytné akce pro MS zajišťoval za státní peníze pořadatel šampionátu - tedy město Liberec. "Nejsem si vědom žádných zásadních pochybení," prohlásil již dříve pro ČTK Kumpošt. Strategická rozhodnutí nedělal pouze on, ale celý výkonný výbor.

Mistrovství světa se uskuteční od 18. února do 1. března 2009. Stát předloni poskytl na šampionát 569 miliónů korun a přidá dalších 700 miliónů. Zhruba 400 miliónů uvolní město Liberec a 150 miliónů Liberecký kraj. Ministerstvo školství podmínilo uvolnění dalších prostředků změnami v organizačním výboru, kvůli údajným chybám výboru vedeného Kumpoštem. Od 26. července ho v čele výboru nahradila Neumannová. Kumpošt podal na ministerstvo žalobu.

Reklama

Související témata: