Hlavní obsah

Výprava Liberce 2009 odkryla i potíže, od FIS má volnou ruku

Aktuální stav příprav mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 v Liberci včetně negativ a problémů prezentovali dnes organizátoři na kongresu Mezinárodní lyžařské federace (FIS) v Curychu. Prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová, výkonný ředitel závodu Marek Rejman i nově dosazený sportovní ředitel Michal Lamplot dostali od vedení FIS volnou ruku k další práci na přípravách únorových Světových pohárů a světového šampionátu.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Kateřina Neumannová

Článek

"Máme z toho pozitivní pocit. Nepřesvědčovali jsme nikoho, že nejsou potíže, všechno jsme si vyříkali a domluvili jsme se na dalším postupu zejména v problematických oblastech," řekl ČTK v telefonickém rozhovoru z Curychu Rejman. "Prezentovali jsme reálný stav věci," dodal. Vedení FIS podle něj pozitivně přijalo nového sportovního ředitele Lamplota. "Znají ho, má u nich dobré renomé," uvedl Rejman. Společně s kolegy jednali se zástupci FIS přes čtyři hodiny. "Nebyla to ani tak prezentace, spíš jednání," řekl.

Organizátoři si dali za úkol sjednotit celé lyžařské hnutí v České republice. "Shodli jsme se na tom, že musí nadále pokračovat komunikace se všemi partnery," prohlásil Rejman. Organizačnímu výboru stále chybí po odvolání předchozího prezidenta Romana Kumpošta a následném odchodu většiny jeho spolupracovníků zejména ředitelé jednotlivých závodů a areálů, i další řídící pracovníci. V zahraničí však zatím hledat nebudou. "Není to jen o jednom řediteli, ale o celém lyžařském hnutí v České republice. Potřebujeme postavit celé týmy," uvedl Rejman.

Rejman: Viděli, že máme přehled

Největším problémem je podle něj situace v sportovní sekci, kterou nyní bude řídit Lamplot. "Víme, že to je obtížná, ale ne neřešitelná situace," míní Rejman. On i jeho kolegové prý dostávali od vedení FIS i jejích partnerů tvrdé otázky. "Ale všichni viděli, že jsme na všechny dokázali odpovědět. Viděli, že máme přehled a vizi a víme, o čem mluvíme," uvedl výkonný ředitel. "FIS nám vyjádřila podporu a nechala zatím volnou ruku, i když je jasné, že to bude pečlivě sledovat," dodal.

Negativní reakce prý neměli čeští zástupci od nikoho z nejužšího vedení FIS, jejíž prezident Gian Franco Kasper dostal i písemnou garanci od libereckého primátora Jiřího Kittnera o konání Světových pohárů. Delegace FIS průběžně jezdí do Liberce osobně sledovat stav příprav, minulý týden byli na severu Čech funkcionáři severské kombinace. "A byli příjemně překvapeni," uvedl Rejman.

Olympijská vítězka a mistryně světa v běhu na lyžích Neumannová se do čela výkonného výboru dostala na popud nyní už bývalé ministryně školství mládeže a tělovýchovy Dany Kuchtové, která výměnou na postu prezidenta podmínila další financování akce ze státních dotací. Odvolaný Kumpošt, který popírá údajná pochybení při zacházení s penězi, na ministerstvo podal žalobu.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci by se mělo uskutečnit od 18. února do 1. března 2009 a stát bude zhruba dvě miliardy. Stát předloni poskytl 569 miliónů korun a přidá dalších 700 miliónů. Zhruba 400 miliónů uvolní město Liberec a 150 miliónů Liberecký kraj.

Reklama

Související témata: