Hlavní obsah

Jizerskou 50 pojede i legendární Dählie

PRAHA

Druhou lednovou neděli příštího roku bude v Bedřichově v Jizerských horách živo. Tisíce závodníků z řad profesionálů a především amatérských příznivců běhu na lyžích se sejdou na startu 41. ročníku Jizerské padesátky. U znovuzrození tradičního závodu, který se letos kvůli nedostatku sněhu počtvrté v historii nejel, by měl být i legendární norský běžec Björn Dählie.

Foto: archiv

Jizerská padesátka - archivní snímek.

Článek

Jizerka se pojede pod hlavičkou svého hlavního partnera, společnosti Patria Direct, která se na organizaci závodu začala podílet před minulým ročníkem. „Loňské zrušení závodu nás neodradilo. Věříme, že sníh bude,“ uvedl na úterní tiskové konferenci generální ředitel Patria Finance Jan Klenor, sám běžkařský nadšenec a pravidelný účastník tradičního závodu v Jizerských horách.

Závod by měl podobně jako v minulých ročnících otevřít evropskou část seriálu dálkových běhu Worldloppet, nově bude navíc zařazen do ryze české série Ski Tour, která sdružuje ještě Jilemnický, Orlický a Šumavský maratón. Významnou novinkou 41. ročníku je historický první přímý přenos hlavního závodu, který odvysílá kanál ČT4 Sport.

Vedle Dählieho by na startu neměl chybět Martin Koukal, zlatý medailista z padesátikilometrového maratónu na MS 2003 ve Val di Fiemme, který je od letošního roku tváří Jizerské padesátky. „Dálkové běhy beru jako příjemné zpestření, odreagování. Rád bych pomohl k tomu, aby se Jizerka dostala např. na úroveň Vasova běhu, který sleduje bez nadsázky celé Švédsko,“ řekl devětadvacetiletý reprezentant.

S Dähliem se Koukal již ve startovním poli mezi „laufaři“ potkal. „Aktivní kariéru sice již ukončil, ale pořád si drží obdivuhodnou výkonnost. Pokud pojede, pak bude určitě aspirovat na umístění v první stovce,“ uvedl na adresu nejúspěšnějšího sportovce zimních olympiád všech dob.

Prize money nižší, doběh atraktivnější 

Organizátoři očekávají okolo 4000 běžců, k dnešnímu dni bylo zatím přihlášeno 1705 běžců. Cílem pořadatelů je zatraktivnění závodu, jak pro závodníky, tak pro diváky. Běžci budou vyjma elitní skupiny startovat postupně z kójí, čímž organizátoři chtějí předejít karambolům ve startovních vlnách. Každý závodník bude vybaven čipem, který bude změřit čistý čas na trati. Diváci se mohou těšit na atraktivnější doběh. „Trať jsme mírně upravili, bude se finišovat do mírného kopce,“ podotkl šéf organizačního výboru Martin Koutský.

Proti letošnímu ročníku poklesly téměř o polovinu odměny. Ty činily pro vítěze mužské kategorie 15 tisíc eur a pro vítězku 7 tisíc, nejlepší závodníci příštího ročníku si odnesou šest a tři tisíce eur. Celkem bude na odměnách nicméně rozdělen víc než půl milión korun.

Reklama