Hlavní obsah

Koukal se soustředí až na druhou polovinu sezóny

PRAHA

Zvláštní sezónu prožije běžec na lyžích Martin Koukal. Při karambolu na únorovém světovém šampionátu v japonském Sapporu vyšel s utrženou chrupavkou v pravém rameni, v červnu absolvoval operaci a k tréninku se vrátil až na konci léta. „Startovním bodem tak bude na přelomu roku Tour de Ski, ale ještě nevím, zda objedu všechny závody,“ říká mistr světa z roku 2003.

Článek

Zatímco světová špička už ladí formu na začátek sezóny, která odstartuje na konci října v německém Düsseldorfu, Koukal dohání tréninkové manko. „Rameno musím rozhýbávat pomocí speciálních cviků. Funkčně jsem na tom dobře, ale potřebuji nabrat sílu, což bude ještě nějakou dobu trvat. S technikou nemám problém, ale když se opřu do hůlek, tak se neposunuji dopředu. Na druhou stranu jsem víc než kdy jindy posílil spodní partie. Teď potřebuji dohnat i ten vršek,“ přiblížil při úterním setkání s novináři.

Přes léto kombinoval jízdu na kolečkových bruslích, kolečkových lyžích bez hůlek, běh a jízdu na kole. Nedávno se na ledovci poprvé svezl i na lyžích. Tam právě tréninkovou ztrátu pocítil nejvíc. Proto ví, že před koncem roku se na start nepostaví. „Ještě ani nevím, jestli pojedu celou Tour de Ski, vždyť je to nejnáročnější podnik letošní sezóny. Právě tam je velká pravděpodobnost toho, že se tréninkové manko projeví. Bude to startovní bod mé závodní sezóny, v níž se chci ale soustředit spíš na druhou polovinu,“ má jasno držitel dvou cenných kovů z MS.

Rád by si spravil chuť v Liberci 

Koukal věří, že si zraněním ze Sappora vybral všechno zlé. „Letos není žádná vrcholná akce, takže svým způsobem o nic nepřicházím. Dalo by se říct, že všechno zlé je k něčemu dobré a věřím, že jsem si všechny komplikace před mistrovstvím světa v Liberci vybral už teď. Je možné, že to v letošní sezóně nebude ono, ale já pevně věřím, že v druhé polovině sezóny dokáži zajet nějaké slušné výsledky, které by mi zvedly sebevědomí a dodaly chuť do přípravy na liberecký šampionát,“ řekl.

Chuť by si mohl spravit právě v Liberci, kde v polovině února otestují závody Světového poháru připravenost na MS. „Světový Termínově to zapadá do mých plánů. Navíc to bude doma, takže právě tam bych si mohl zvednout sebevědomí,“ prohlásil. Napjaté dění okolo organizačního výboru prý sleduje zpovzdálí a příliš se jím nevzrušuje. „Věřím, že to Kateřina zvládne. Navíc si myslím, že některé problémy jsou nadnesené. ‘Hardwarové‘ zajištění podle mě nebude problém a až se trochu zklidní situace kolem organizačního výboru, tak nevidím důvod, proč by mistrovství nemělo proběhnout,“ věří.

Před SP v Liberci si ještě v lednu zpestří sezónu startem na 41. ročníku Jizerské padesátky, kterou nově zastřešuje svým jménem. „Jsem rád, že mohu být tváří Jizerky. Dálkové běhy mě vždy bavily. A rád bych pomohl dostat Jizerskou padesátku do povědomí. Je úžasné sledovat, jak žije např. Švédsko Vasovým během,“ uvedl. Že by se ale podobně jako někteří bývalí soupeři věnoval dálkovým běhům, zatím neřeší. „Můj vrcholový výhled je minimálně do roku 2011, kdy bude mistrovství světa v norském Oslu. Pak to samozřejmě může přijít na přetřes. Zatím o tom nepřemýšlím,“ uzavřel.

Reklama