Hlavní obsah

Neumannová se vrací k firmě, kterou označila za příliš drahou

LIBEREC

K firmě Merz, kterou v minulosti označila za příliš drahou, se vrátila prezidentka organizačního výboru (OV) mistrovství světa v klasickém lyžování Kateřina Neumannová. Za informační systém pro MS zaplatí zhruba stejně peněz, kolik firmě dával bývalý OV v čele s odvolaným Romanem Kumpoštem. ČTK to v úterý potvrdil jednatel firmy Jiří Merz.

Článek

Příliš drahý informační systém patřil mezi hlavní důvody, s jejichž pomocí nový OV pod vedením Neumannové odůvodňoval špatnou Kumpoštovu práci. Neumannová vystřídala Kumpošta na konci července a zanedlouho vypověděla firmě Merz smlouvu, aniž by své rozhodnutí konzultovala s ostatními členy výkonného výboru pořadatele MS - Občanského sdružení OC FIS Nordic WSC Liberec 2009.

"Jsem rád, že oběma stranám vychladly hlavy a domluvily se. Unikátní informační systém firmy Merz pořadatelům při mistrovství světa hodně pomůže," řekl v úterý liberecký primátor Jiří Kittner, člen bývalého i současného výkonného výboru.

Nešťastný krok

Srpnové vypovězení smlouvy s firmou Merz primátor hodnotí jako nešťastný krok. Neumannovou však ocenil, že nyní dokázala přijmout argumenty a své dřívější názory na firmu Merz změnila.

Neumannová v srpnu prohlásila, že podobný systém, jaký nabízí přibližně za 20 miliónů korun firma Merz, sežene za půl miliónu korun. Výkonný ředitel OV Marek Rejman později její tvrzení označil za "učiněné pod tlakem". Podle úterního prohlášení mluvčího OV Zdeňka Soudného se Neumannová v srpnu nevyjádřila přesně. "V souvislosti s cenou půl miliónu korun tehdy nemluvila o celém informačním systému, ale pouze o akreditačním systému," vysvětlil Soudný.

Do očí bijící rozdíl

"Rozdíl mezi dvaceti milióny a půl miliónem korun bil do očí tak, že se odborníci usmívali a i laici pochybovali," konstatoval Merz. Po vypovězení smlouvy nepřestala firma Merz informační systém pro MS vyvíjet, smlouvu považovala za platnou a kvůli nezaplaceným dluhům chystala žalobu proti Občanskému sdružení OC FIS Nordic WSC Liberec 2009. Pokud by s ní u soudu uspěla, hrozily by pořadatelům MS vysoké finanční sankce. Nyní již o žalobě neuvažuje. Nová smlouva o informačním systému ale ještě není hotová, právníci ji stále ještě připravují.

Informační systém pro MS má firma Merz z větší části hotový. Její informační systém umí informovat o změnách při přípravě závodů i při samotných závodech. Dokáže skloubit spolupráci 17 sekcí OV, plánovat dopravu nebo bezpečnost. "Výběru nejlepšího informačního systému pro mistrovství světa jsem věnoval rok práce," podotkl Kumpošt.

Reklama