Hlavní obsah

Sáblíková v úvodu sezóny již podruhé překonala český rekord

CALGARY

Česká rychlobruslařská jednička Martina Sáblíková v úvodu sezony potvrzuje, že je dobře připravená. V Calgary, kde ladí formu na listopadový start Světového poháru, se jí podařilo překonat český rekord na 500 metrů. Na nejkratší trati rychlobruslařského víceboje přitom úřadující dvojnásobná mistryně světa, evropská šampiónka a vítězka Světového poháru na zkušenější soupeřky nejvíce ztrácela.

Článek

Sáblíková si své maximum vylepšila nejprve během soustředění v německém Erfurtu a nyní i na olympijském oválu v Calgary. V Kanadě se zlepšila o šest setin vteřiny a její rekord má nyní hodnotu 40,66. Němka Jenny Wolfová, která je držitelkou nejlepšího světového času, zajela tuto trať letos v březnu za 37,04 sekund.

Národní rekord na stejné trati, i když juniorský, v Calgary překonal i mladší bratr Sáblíkové šestnáctiletý Martin, který pětistovku zajel za 37,79. V dobré formě se za Atlantikem v kontrolních závodech představili i další dva členové výpravy Novis týmu Zdeněk Haselberger a Pavel Kulma, kteří si vylepšili osobní maxima.

O víkendu čekají Sáblíkovou a spol. v Calgary závody na dalších tratích. Sáblíková a Andrea Jirků se představí na trati 1000 metrů, junioři pojedou patnáctistovku. První díl SP se bude konat v Salt Lake City od 9. do 11. listopadu.

Reklama