Hlavní obsah

Stavba skokanského areálu na Ještědu úspěšně dohání zpoždění

Desítky nákladních aut jezdí nahoru dolů v nepřetržitém tempu, čtyři až pět firem vysílá sedm dní v týdnu do terénu 80 dělníků, kteří nezahálejí. Staví tunel pod sjezdovkou, provozní budovu, lávku pro trenéry, jednosedačkovou lanovku k můstkům. Stavba na Ještědu, dějišti únorových závodů Světového poháru a mistrovství světa v roce 2009, pokračuje rychlým tempem.

Článek

Když před dvěma a půl měsíci došlo k dramatické změně na místě předsedy organizačního výboru libereckého šampionátu a do čela týmu byla za zvláštních okolností dosazena Kateřina Neumannová, práce na skokanském areálu na Ještědu byly zastaveny. Přípravy nabraly zpoždění, hovořilo se o tom, že do Světových pohárů nelze areál připravit. Tým přišel o manažery i o ředitele skokanských soutěží. Do této funkce byl po několika týdnech dosazen šéf úseku skoků na lyžařském svazu Leoš Škoda.

"Tak padesát procent ztráty jsme ale už dohnali," řekl v pátek přímo na místě novinářům manažer areálu Miroslav Pecháč. Po areálu běhá ve vysokých botách a v montérkách, na všechno dohlíží. Když vidí svazek drátů čouhající přímo ze země, jen zakroutí hlavou. "Hned musím zavolat hlavního elektrikáře, k čemu to tady je. Všichni makají soboty neděle, jsem přesvědčen, že se to stihne," prohlásil.

Do areálu již bylo investováno 270 miliónů korun, do závodů Světového poháru na začátku února bude podle Pecháče třeba ještě až 150 miliónů. Investicemi disponuje město Liberec a kontroluje jejich tok. "Po Světovém poháru se už budou dodělávat jen drobnosti a dolaďovat detaily. Uvidíme, jaké budou po závodech připomínky a potřeby," uvedl.

Stavbaře už může zaskočit jen počasí

Kompletně připravená je věž rozhodčích a osvětlení celého areálu, z větší části jsou hotové terénní úpravy. Zahájeny byly práce na lávce pro trenéry, na tunelu pro auta a kamiony pod sjezdovkou, začíná se pracovat také na jednosedačkové lanovce k můstkům. Staví se sporná provozní budova, která podle mnohých nebude do SP hotová.

"Já jsem přesvědčen, že bude," prohlásil Pecháč. V hlavní budově bude hotel, technické zázemí, zázemí pro závody i samotné závodníky. Zatím chybí stálé tribuny až pro 10 000 diváků, další budou rozebíratelné. Pro závod Světového poháru se kapacita sníží na 6000 fanoušků.

Výkonný ředitel organizačního výboru Marek Rejman nevidí žádný nedostatek. "Není nic, co by bezprostředně ohrožovalo závody Světového poháru. Nebudou dodělané tribuny, ale zázemí pro samotnou akci bude připravené kvalitně," řekl ČTK.

Předsedkyně organizačního výboru MS Neumannová opět připustila, že na Ještědu nebude všechno stoprocentní. "Všichni ale pro to dělají maximum, i když všichni víme, že to bude boj do poslední chvíle," upozornila. "Nebude připravené všechno, ale závody ohroženy nejsou. Navíc všichni včetně zástupců mezinárodní federace s tím jsou srozuměni a připraveni," dodala.

Zaskočit stavbaře může prý už pouze počasí. Stačí, aby napadl sníh a začalo mrznout. "To by bylo špatné," přiznal Pecháč. Přeje si, aby ještě tři týdny počasí vydrželo nad nulou bez sněhu. "Od poloviny listopadu už můžeme najet na zimní režim," uvedl. Z nedostatku sněhu obavy nemá, jeho zaměstnanci umějí připravit sníh včetně zasněžení do týdne.

Reklama

Související témata: