Hlavní obsah

Favorité prohráli v lyžařském sprintu v úvodu SP s mládím

Světový pohár v běhu na lyžích v sobotu začal překvapením. Ve sprintech volnou technikou v Düsseldorfu zvítězili dvaadvacetiletý Němec Josef Wenzl, který se poprvé v kariéře prosadil na stupně vítězů, a Natalja Matvějevová. O rok mladší Ruska se po předloňském třetím místě a loňské druhé pozici v Düsseldorfu dočkala i premiérového vítězství ve Světovém poháru.

Článek

Z pětice českých reprezentantů si na břehu Rýna vedl nejlépe Dušan Kožíšek, který obsadil 23. místo a jako jediný bodoval. V kvalifikaci zaběhl bronzový medailista z mistrovství světa ve sprintu dvojic dvaadvacátý čas, ve čtvrtfinále pak skončil mezi šesti soupeři pátý. Nikdo další z českých lyžařů se do vyřazovacích bojů nekvalifikoval.

Wenzl byl na trati 1500 metrů nejrychlejší už v kvalifikaci, kterou vyhrál o téměř dvě sekundy před olympijským vítězem Björnem Lindem a favorizovaného Švéda odsunul na druhé místo i ve finále. K radosti desetitisíců diváků u trati předstihl německý mladík Linda v boji o prvenství o tři desetiny. Loni obsadil v Düsseldorfu po pádu šesté místo, které bylo dosud jeho maximem v seriálu.

"Tohle jsem nečekal. Radši se držím vpředu, abych se nemusel stresovat a tahle taktika vyšla dokonale. Síly navíc mi dodala ta neuvěřitelná atmosféra," řekl Wenzl v cíli.

O rok mladší Matvějevová porazila ve finále závodu žen na 800 metrů o devět desetin sekundy Norku Marit Björgenovou, která usilovala o své páté vítězství v Düsseldorfu. Loňská vítězka Světového poháru Virpi Kuitunenová z Finska byla třetí v kvalifikaci, ale nakonec postoupila jen do finále B a skončila celkově jedenáctá.

V neděli se v Düsseldorfu poběží sprinty dvojic.

SP v běhu na lyžích - Düsseldorf (Něm.)
Muži - sprint volnou technikou (1,5 km)
1. Wenzl (Něm.), 2. Lind (Švéd.), 3. Dahl, 4. Northug (oba Nor.), 5. Hellner (Švéd.), 6. Morilov (Rus.), ...23. Kožíšek, 35. Razým, 52. Jakš (všichni ČR).
Ženy - sprint volnou technikou (0,8 km)
1. Matvějevová (Rus.), 2. Björgenová (Nor.), 3. Dahlbergová (Švéd.), 4. Follisová (It.), 5. Mischolová (Švýc.), 6. Muranenová (Fin.), ...48. Nývltová, 51. Erbenová (obě ČR).

Reklama