Hlavní obsah

Liberec dostal další dotace na stavby pro lyžařský šampionát

LIBEREC

Liberecký magistrát dostal od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy další finance na dokončení staveb pro mistrovství světa v klasickém lyžování. Pokud stavbaře nepřekvapí počasí, měly by práce na šesti stavbách skončit zhruba v polovině prosince. Do Světových pohárů, jež mají v únoru příštího roku prověřit připravenost sportovišť i pořadatelů, se nestihne postavit jen parkoviště na Ještědu. Radní schválili teprve nyní výběrové řízení na jeho dodavatele. Stavět se začne až v příštím roce, řekl ve středu novinářům primátor Jiří Kittner.

Článek

Od ministerstva podle něj dostalo město letos na stavby související s mistrovstvím celkem 116 miliónů korun. Téměř třetina částky padla na nákup koncových zařízení pro zasněžování běžeckého areálu ve Vesci, který je už hotový. Na Ještědu za dotaci město zaplatilo vybudování zázemí pro sportovce, tribuny, příjezdové cesty a elektroinstalaci. Staví se tam i tunel pod sjezdovkou, lávka pro trenéry a jednosedačková lanovka k můstkům.

Na nákladech se podílí i Liberecký kraj. Do skokanského areálu se investovalo asi 270 miliónů, do Vesce ještě o deset více. "Jsem rád, že se nám podaří dovést papírovou vojnu do zdárného konce," uvedl Kittner. Tok peněz podle něj kontrolují od minulého týdne kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Radnice neví, jak dlouho bude prověrka trvat, zatím nezná ani žádné její dílčí závěry. Podle Kittnera je však neobvyklé kontrolovat něco, co ještě neskončilo.

Stavby pro mistrovství provázely od loňska problémy. Již vloni se městu nepodařilo na sportovištích včas vyčerpat přidělené dotace. V létě pak přípravu mistrovství zbrzdila změna na místě předsedy organizačního výboru, kterou si vynutilo ministerstvo školství. Romana Kumpošta nahradila ve funkci Kateřina Neumannová. Tým kvůli tomu ale přišel o manažery a další pracovníky.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci uskuteční od 18. února do 1. března 2009.

Reklama

Související témata: