Hlavní obsah

Hayer dostal povolení FIS a může reprezentovat Kanadu i na OH

Skikrosař Stanley Hayer dostal od Mezinárodní lyžařské federace FIS povolení závodit v nadcházející sezóně za Kanadu a bude tudíž smět reprezentovat svou původní zemi na olympiádě ve Vancouveru v roce 2010. Hayer v posledních mnoha letech soutěžil v barvách České republiky a v minulé sezóně se stal vicemistrem světa.

Článek

Na Hayerově návratu do Kanady, ke kterému se lyžař rozhodl po uplynulé sezóně, se bez problémů dohodly i oba národní svazy.

"Řešilo se to v poklidu, český svaz mu nebránil, jen potřeboval souhlas FIS," řekl kouč národního týmu Vladimír Augusta. Mezinárodní federace měla případ řešit až příští rok, jenže Hayer by tak nesplnil podmínku Mezinárodního olympijského výboru reprezentovat novou zemi minimálně rok, aby mohl závodit na olympiádě. "Během prázdnin před konferencí FIS v Ženevě se dohodli a povolení dostal," řekl Augusta. Hayerovi rovněž zůstaly FIS body, tudíž bude moci opět jezdit Světový pohár.

Čtyřiatřicetiletý rodák z Edmontonu, který už za severoamerickou zemi závodil do roku 1999 a získal v ní tři národní tituly, se rozhodl vrátit kvůli lepším podmínkám k přípravě na OH. V České republice totiž měl na trénink a závody mnohem méně peněz, dokonce s ním svaz ani nepodepsal reprezentační smlouvu. "V Kanadě budou ty podmínky mnohem lepší," řekl bývalý slalomář letos na jaře, když se rozhodl vrátit.

Hayer ve finále mistrovství světa v březnu v Madoně di Campiglio prohrál pouze s Tomášem Krausem a tehdy se Česká republika stala velmocí disciplíny, která byla nově zařazena do programu zimních olympijských her. Ty se v roce 2010 uskuteční právě v Kanadě. "Se Stanleym jsme kamarádi a nadále v kontaktu, i když to teď bude soupeř pod jinou vlajkou," dodal Augusta.

Reklama