Hlavní obsah

Snowboardista Novotný opět dostal pozvánku na X-Games

PRAHA

Český snowboardcrosař Michal Novotný pojede podruhé v kariéře do amerického Aspenu na prestižní X-games, jimž se přezdívá olympiáda extrémních sportů. Závody v coloradských horách se konají od 24. do 27. ledna a třináctý muž z olympijských her v Turíně chce dopadnout mnohem lépe než loni. Tehdy vypadl v kvalifikaci i proto, že jel na poslední chvíli a vinou přívalů sněhu v Ruzyni neodletěl včas.

Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Snowboardista Michal Novotný.

Článek

Letos přípravu nepodcení a do dějiště se vydá s předstihem. "Přijel jsem kvůli sněhu pozdě. Nestihl jsem tréninky a naskočil rovnou do kvalifikace," vzpomínal Novotný, historicky první český snowboardista na X-Games. "Mám z toho samozřejmě velkou radost, že mě pozvali, zvlášť, když to loni dopadlo tak neslavně," řekl ČTK.

Do USA pojede se skikrosařem Tomášem Krausem, který byl předloni ve své disciplíně čtvrtý a loni vypadl ve čtvrtfinále. Na X-Games se nelze kvalifikovat, startuje se pouze na pozvánky. Zatímco v Evropě do jedné jízdy ve snowboardcrossu nastoupí vždy čtyři jezdci, v USA je každá jízda o dva závodníky bohatší. "Aby to bylo divácky atraktivnější," uvedl Novotný.

X-Games představují pro vyznavače adrenalinových sportů hody. Muži soutěží v osmi a ženy v pěti disciplínách. Muži budou závodit na lyžích i snowboardu v U-rampě, krosu a slopestylu, v jízdě na motocyklech a skútrech, ženy čekají na snowboardu stejné soutěže jako muže, na lyžích pojedou jen skikros.

Reklama