Hlavní obsah

Kraus vyměnil lyže a bude se víc šetřit

PRAHA

Minulou zimu opět vládl skikrosovému světu, obhájil titul mistra světa – přesto se rozhodl k zásadní změně. Tomáš Kraus po úspěšných letech u firmy Fischer mění vybavení a přechází na lyže francouzské značky Salomon.

Foto: www.skicross.cz

Tomáš Kraus s Křišťálovým glóbem.

Článek

„V našem sportu jsou tři hlavní firmy, kam jsem mohl jít, ale podmínky Salomonu byly nejlepší. Zajištění budu mít na úrovni Světového poháru v alpském lyžování,“ vysvětluje důvod změny třiatřicetiletý Kraus. Jednou z nejpodstatnějších věcí je pro něj přítomnost servismana – v minulé sezóně si totiž několikrát musel připravovat lyže sám se svým koučem Augustou. „Teď budu mít dva servismany – jednoho v Evropě a druhého v Americe, s nímž už jsem spolupracoval vloni,“ líčí hvězda nové olympijské disciplíny.

Proč je kvalitní servisman tak důležitý? „Oni mají takovou knihu a v každém středisku si zapisují, jaké tam byly podmínky, sníh, co se mazalo... A ten americký má knížku ze zámoří nejtlustší,“ popisuje celkový vítěz SP v akrobatickém lyžování z předminulé sezóny. A právě v Americe se jezdí X-Games, poslední velký závod, který český skikrosový mág dosud neovládl.

Kalendář v nové sezóně kombinuje Světový pohár se zámořskou sérií Ski Tour lépe než v předchozích letech, přesto si bude Kraus vybírat. „Jezdíval jsem na závody unavený. Sice to dost často vycházelo, ale nebezpečí zranění je pak větší,“ ví. „Minulou sezónu jsem mezi Amerikou a Evropou za dva měsíce letěl osmkrát, teď chci tak třikrát.“

I to je výsledek jeho spolupráce s francouzským bývalým manažerem firem Atomic a Salomon J. P. Baralem. „Pomáhá mi. Řešíme vše, od organizace závodů, přes styl tréninku a lepšího odpočinku,“ pochvaluje si Kraus.

Reklama