Hlavní obsah

Janda pracoval celé léto na technice, před sezónou se nestresuje

PRAHA

Na technice nájezdového postavení, odrazu i na letové fázi pracoval celé léto skokan na lyžích Jakub Janda, aby zapomněl na výsledkovou mizérii z minulé sezóny. Dokonce dal přednost tréninku se Slovincem Matjažem Zupanem a Davidem Jiroutkem z reprezentačního B týmu, neboť mu jejich metody sedí lépe než příprava s Rakušanem Richardem Schallertem z "áčka". Bývalý vítěz Turné čtyř můstků a Světového poháru se cítí připraven a v poslední době má i dobrou náladu.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jakub Janda

Článek

Zatímco Schallert měnil s týmem postavení lyží v letu, Janda chtěl vylepšit zejména postavení na nájezdu. "Ritchie má pravdu, že v dnešní době se skáče víc s lyžemi na plochách. Ale když to skokan zkazí nahoře na nájezdu, na hraně odraz nemůže být dobrý a let nestojí za nic. Na baráku taky první nestavíte střechu," řekl dnes Janda novinářům. "Ale pracuju na tom, když mi to vyjde, mám i lyže v letu krásně na plochách," uvedl někdejší dvojnásobný medailista z mistrovství světa.

V předminulé sezóně byl vládcem. Rozhodčí se rozplývali nad jeho stylem s lyžemi roztaženými do širokého stylu "V" se špičkami až za hlavou. Musí snad Janda svůj specifický styl, za který dostával vysoké body, předělat? "Véčko se zužuje," připustil změnu. "Teď se plocha čím dál tím zmenšuje kombinézami. Už ty lyže v letu tak široké nemám. Pracuju na tom," řekl. Rok a půl se však bil hlavně s nájezdovým postavením. "Pořád to nemám zafixované. Stačí málo, přiberete kilo, změní se těžiště..."

V poslední době má Janda pořád dobrou náladu

Po změně nominačních kritérií do reprezentačního týmu si bude muset místo v A týmu a tudíž účast na Světových pohárech vybojovat na můstku v nominačních závodech. "Světové poháry třeba jet nemusím, ale mně to úsměv nezkazí, mám dobrou náladu v poslední době pořád," řekl spokojeně. Věří v bojovného ducha. "Já jsem se vždy dokázal poprat s každou situací. Jestli to bude bílé, nebo černé, tak se s tím zase poperu," uvedl.

Připustil, že nadcházející sezóna by mohla být i jeho poslední, pokud by se mu nedařilo. I když o tom nerad mluví. "Když výsledky nebudou, Dukla mě držet nemůže," má jasno. Přesto necítí žádný tlak. "Díky té nominaci mají šanci zase další. Jsou to zákony a já se jimi budu řídit," uvedl.

V Liberci udělají všechno, aby se tam MS konalo

V sezóně by si rád skočil při SP v Harrachově, třebaže lety nejsou jeho oblíbenými závody. "Ale MS je v Oberstdorfu, to je jediný mamut, který mám rád," upozornil. Světový pohár v Liberci, test před MS 2009, je velkou motivací. "Udělají všechno, aby se to tam konalo," komentoval Janda fakt, že práce na Ještědu byly kvůli přívalům sněhu zastaveny. "V Pragelatu jsme ale taky chodili po kolena v bahně a olympiáda tam byla," uvedl.

V létě neměl ani dovolenou, jak se snažil poctivě trénovat. Stihl jen své oblíbené závody v autech a oženil se. Vyhnul se sporům se svazem, které po jeho předloňské úspěšné sezóně nastaly v boji o finance. "Nechtěl jsem se pouštět do žádných větších akcí," citoval s úsměvem oblíbený film Jáchyme hoď ho do stroje. "Chci mít svůj klid, věnovat se sportu a dělat všechno na sto procent," dodal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články