Hlavní obsah

Neumannová věří, že sníh Světový pohár na Ještědu neohrozí

PRAHA

Stavební práce na skokanském areálu na Ještědu pokračují i přes nepříznivé podmínky a Kateřina Neumannová věří, že hromady sněhu neohrozí pořádání únorových Světových pohárů. Výstavba administrativní budovy a lanovky k můstkům byla zastavena minulý víkend, v pondělí se však práce znovu rozběhly. Předsedkyně organizačního výboru pro MS v Liberci v roce 2009 ale sleduje předpovědi počasí prý se zděšením.

Článek

"I když to není ideální, v práci se pokračuje, to nejnutnější se staví," řekla v pátek v Praze Neumannová. V týdnu se betonovaly patky ke stožárům lanovky, zasypaný je už i tunel pod sjezdovkou od příjezdové "televizní" cesty. Obavy o závody SP na Ještědu na začátku února vyjádřil v týdnu Rostislav Jozífek, předseda svazového úseku skoku na lyžích. V areálu leží více než půl metru sněhu a dělníci jej musejí odstraňovat.

"Jsem nerada, když někdo blízký organizačnímu výboru vydává poplašné zprávy," uvedla Neumannová. Sportovní šéfem skokanské části organizačního výboru MS je totiž Jozífkův blízký spolupracovník Leoš Škoda, sportovní ředitel úseku. "V tuto chvíli se neděje nic, co by ohrožovalo pořádání Světových pohárů," ujistila šéfka pořadatelů. Kolaudace areálu je v plánu v polovině prosince. "Je tam komplikovaná situace, ale všichni doslova pokládají život," dodala.

U běžeckých tratí už chybí jen sítě pro internet a televizi

Během své kariéry olympijská vítězka a mistryně světa vyhlížela každý rok sníh, aby mohla doma trénovat. Tentokrát jako funkcionářka ho vidí nerada. "Mohl měsíc počkat," připustila, že sněhová nadílka ji zaskočila. Radost jí ale příroda udělala v běžeckém areálu ve Vesci, kde leží souvislá vrstva 40 cm sněhu. "To je krásný pohled," řekla Neumannová. Běžecké tratě minulý týden obhlédl i Jürg Capol, šéf běžeckého lyžování při mezinárodní federaci FIS. "Byl spokojený, už se tam řeší jen sítě pro připojení k internetu a pro televizi," uvedla.

Za sebou má Neumannová tři měsíce práce v čele organizačního výboru. Tým doplnila o poslední chybějící manažery. Ředitelem běhu na lyžích je Nora Honzlová, severské kombinaci šéfuje Stanislav Slavík. Pořadatelé úzce spolupracují s organizátory z Nového Města, ale i například s Harrachovem. "V tuto chvíli žádné místo obsadit nepotřebuju, ale práce bude přibývat, tým se bude rozšiřovat," upozornila. Čeká ji ještě jednání s komisařem Janem Chlumským o doplnění lékařského týmu o dopingového odborníka.

Spolupráce s ministerstvem prý funguje bez problémů

Mezinárodní federace FIS sice vyjádřila znepokojení nad politickým zásahem do vedení MS v Liberci 2009, Neumannová si ale myslí, že se tak stalo z neznalosti problému. Lyžařka nahradila někdejšího šéfa Romana Kumpošta na doporučení bývalé ministryně Dany Kuchtové. "FIS nikdy nebyla detailně informována o vnitřních problémech, situaci sledovala z médií. V budoucnu mohou dostat informace i zevnitř," uvedla Neumannová. Spolupráce s ministerstvem, které je po odstoupení Kuchtové bez šéfa, prý funguje bez problémů.

Hlavní prioritou je však pro ni organizace Světových pohárů, zajištění dostatku financí i sněhu. "I když to tak nevypadá, uděláme si zásoby pro případ, že by přišla obleva," řekla Neumannová. V úvahu připadá i ukrytí sněhového materiálu v Bedřichově a zakrytí pilinami. "Tak jak to dělají Seveřané," vysvětlila.

Sníh si nakonec během následujících dnů užije. Už v pátek ji čeká s dcerou Lucií večerní lyžování na Zadově, sama se chystá projet si během víkendu již upravené běžkařské tratě. "Už se na to moc těším," dodala.

Reklama

Související témata: