Hlavní obsah

Vittoz a další francouzští běžkaři mají vysoký hemoglobin

Bývalému světovému šampiónovi Vincentu Vittozovi a dalším čtyřem francouzským běžcům na lyžích hrozí, že kvůli vysoké hladině hemoglobinu přijdou o některé závody Světového poháru. V pátek to uvedla národní lyžařská federace. Sportovci nesmějí závodit, pokud hodnota červeného barviva překračuje 17 gramů na decilitr krve.

Foto: www.nutri-site.com

Francouzský běžec na lyžích Vincent Vittoz

Článek

Jedná se o opatření ze zdravotních důvodů, vyšší hladina hemoglobinu však může být rovněž příznakem krevního dopingu.

Čtyři z pěti francouzských reprezentantů, kteří nyní mají problémy s hemoglobinem, dostali výjimku od mezinárodní federace FIS. Například u Vittoze povolená hladina loni činila 17,6 gramu na decilitr, zatímco letos už je to jen 17,3.

Podle technického ředitele francouzské lyžařské federace Fabiena Sagueze existuje nebezpečí, že o závody mohou přijít běžci, kteří mají hladinu hemoglobinu zvýšenou přirozeně. "Chceme to říct jasně dopředu, aby nevzniklo žádné podezření," zdůraznil.

Například v biatlonu jsou přípustné hodnoty do 17,5 gramu na decilitr. S přísnějšími normami lyžařské federace mají podle Sagueze problémy i jiné týmy. "Němci a Švýcaři se potýkají se stejným problémem, takže se zdá, že to postihuje hlavně alpské země, protože jsou ve vyšší nadmořské výšce," řekl.

Jedinou cestou, jak udržet hemoglobin v mezích pravidel, je uvážlivé plánování tréninku. "Někteří z nich si musejí dávat pozor, aby netrénovali příliš vysoko. Taky nesmí být dehydratovaní, protože to rovněž ovlivňuje hladinu hemoglobinu," dodal.

Reklama