Hlavní obsah

Pražská lyže nabídne lyžařskou podívanou na Hradčanech

Jirka G. NovákSport.cz

Na konci letošního roku se bývalá vynikající lyžařka Kateřina Neumannová poprvé představí také jako organizátorka lyžařské akce mezinárodního významu. Olympijská vítězka stojí za projektem závodu Pražská lyže, který se 30. prosince jako součást prestižního seriálu Tour de Ski uskuteční na Hradčanském náměstí. Závod v bezprostřední blízkosti Pražského hradu slibuje atraktivní podívanou, kterou vůbec nebylo jednoduché připravit.

Článek

Na organizátory totiž čekala velká spousta vyřizování potřebných povolení. "Když se ozvali z Mezinárodní lyžařské federace ohledně možnosti pořádání závodu v Praze, Hradčanské náměstí mne napadlo okamžitě. Tenkrát jsem si ale neuvědomila, co to bude všechno obnášet," nastínila Kateřina Neumannová přípravu závodu a vyjmenovávala řadu institucí, které musely celé akci požehnat.

Hradní stráž mohla pochodovat přes trať

Třicátý prosinec patří mezi nejnavštěvovanější dny Pražského hradu, proto bylo třeba vyřešit různé evakuační zóny, koridory pro procházející, nebo nadchody pro diváky, aby nechodili přes trať. Na vše bude dohlížet asi stovka pořadatelů kolem tratě, v lokalitě musí být neustále zajištěna průchodnost. Příznivci, kteří přijdou později, budou mít možnost sledovat závod i na velkoplošné obrazovce před Pražským hradem.

Jedním z oříšků pro organizátory bylo i to vyřešit tradiční střídání Hradní stráže. "Podařilo se domluvit, že bude pochodující šik o něco užší a bude i trochu odkloněn. Jinak by nám totiž Hradní stráž pochodovala přes trať," poukázala Neumannová na tradiční rituál, který mohl narušit kvalifikaci závodu plánovanou před polednem.

Vstup pro diváky bude zdarma

Samotný závod, sprint na jeden kilometr volnou technikou pro muže i ženy, začne v neděli 30. prosince přesně ve 14 hodin. Pro diváky, jejichž počet odhadují organizátoři mezi pěti a deseti tisíci, bude po celou dobu akce vstup zdarma. Kromě lyžování na ně čeká i doprovodný program, například taneční vystoupení a kouzelnická show pro děti, nebo koncerty Lucie Vondráčkové a Dana Nekonečného. Zajímavé bude i vystoupení Africké bubny v kontrastu se zimou a sněhem.

O sněhu se ještě rozhodne

Sněhu bude potřeba na závod asi dva a půl tisíce kubíků a organizátoři těžko mohou spoléhat na to, že jim v Praze v tomto směru jednoduše pomůže příroda. Zvažují proto dvě varianty: buď se přiveze sníh ze Šumavy, kde se už nyní připravuje, nebo by se musel vyrobit z tekutého dusíku či ledové tříště na Strahově. To je sice možné i při teplotách vysoko nad nulou, ale vyjde to zhruba čtyřikrát dráž.

"Definitivně se rozhodneme kolem 20. prosince, kdy budeme znát předpověď počasí na dalších deset dní. Každopádně 29. prosince už musí být sníh připraven na závod o den později," vysvětlil viceprezident organizačního výboru Pražské lyže Luděk Sáska. Až padne rozhodnutí o sněhové variantě, bude jasná i výše rozpočtu Pražské lyže. Zatím se pohybuje mezi deseti a patnácti milióny korun.

Závodníci se budou připravovat v bývalém vězení

Na atraktivní prostředí se mohou těšit kromě diváků i závodníci a novináři. Ti budou přinášet informace o závodu z Toskánského paláce, lyžaři a jejich servisní týmy se zase budou připravovat v Trautmansdorfském paláci, který mimochodem kdysi sloužil jako vězení. "Nyní je to ale krásný prostor. Nepamatuji, že bych jako závodnice měla kdy tolik prostoru a navíc tak blízko ke trati," upozornila Neumannová.

Zvláštní prostředí Pražského hradu bude každopádně velkým lákadlem pro všechny. "V Praze to bude určitě zvláštní závod. Měla by to být jedna z ozdob celého seriálu Tour de Ski," chválil Pražskou lyži i ředitel běžeckých disciplín Mezinárodní lyžařské federace Jürg Capol, jenž se zúčastnil středeční tiskové konference k závodu v Praze.

Reklama