Hlavní obsah

Bauer: Po trablech na tom nejsem špatně

PRAHA

Pozdně podzimní přítmí dalekého severu v norském Beitostölenu bude kulisou ostrého startu běžců na lyžích do sezóny, v níž chybí mistrovství světa či olympiáda. A také Kateřina Neumannová, která uťala kariéru.

Článek

Post vládce domácích běžců je volný. Uzme jej Lukáš Bauer? Před sezónou byl v péči lékařů více než kdy jindy. Operace mandlí, potíže s kolenem, ale i trable se zuby moudrosti mu dávaly zabrat.

„Ale jdeme na to!“ žene se do boje po nekonečných tréninkových porcích ve finském Muoniu.

Volná patnáctka je na programu v sobotu v Norsku (sobotní i nedělní bitvy vysílá Eurosport). Těší se? „Ani nějak nevím. První závody jsou takové divné, než se ten cirkus pořádně rozjede. Pak už to frčí v pohodě,“ nechce příliš plánovat umístění, leč těší ho triumf v testu – klasické patnáctce během minulého víkendu. „Od prvních mezičasů jsem vedl. Je to dobré znamení, že i po letních problémech na tom nyní nejsem špatně,“ tvrdí. „Stále platí, že každé umístění do desátého místa je výborné a do pátého super. Uvidíme ale, jak dlouho vydržím nevytyčovat si nějaký cíl,“ hlásí ze severu.

O víkendu přijde i první zkouška štafety, sílu jí jsou vedle Bauera přichystáni dodat také Jiří Magál, Milan Šperl, Dušan Kožíšek, Martin Jakš a Ondřej Horyna. Zato Martin Koukal, kdysi mistr světa, musel též na operační sál – s ramenem zraněným v únoru na světovém šampionátu v Sapporu a naordinoval si pozvolný start do nové sezóny. „Tour de Ski,“ naznačuje, že etapová akce na přelomu roku se zastávkami v Novém Městě a Praze bude tou, kdy se asi rozjede naplno. Běžce v únoru čeká i test tratí pro mistrovství světa 2009 v Liberci.

Až na vrcholnou domácí akci se chce vrátit Kamila Rajdlová, která sezónu vynechává kvůli mateřství. Ivu Janečkovou pro změnu zbrzdila operace slepého střeva.

Trenér ženského týmu bez hvězd Vladimír Pavlata zkusil naléhat na Neumannovou, zda by neposílila alespoň štafetu. Ta pikantní roli závodící šéfky organizátorů MS v Liberci odmítla. „Dostala bych se do toho za pár týdnů,“ je přesvědčena. „Ale musela bych mít méně práce.“

Reklama