Hlavní obsah

Do elitního SP sdruženářů od začátku naskočí jen Slavík a Dvořák

PRAHA

Tomáš Slavík a Miroslav Dvořák budou v úvodu sezony jako jediní čeští sdruženáři startovat v závodech elitní kategorie Světového poháru. Rozhodl o tom reprezentační trenér Luděk Šablatura, který zbytek pětičlenného národního týmu - Aleše Vodseďálka, Pavla Churavého a Patrika Chluma - zatím nominoval jen do Světového poháru kategorie B.

Článek

Šablatura nominaci vytvářel podle výsledků v letní Grand Prix s přihlédnutím k výkonům v minulé sezóně. Tu Slavík zakončil překvapivým pátým místem v norském středisku Holmekollenu a v létě byl nejlepší z Čechů. Na druhém místě se v létě ze Šablaturových svěřenců umístil dvacetiletý Dvořák, který získal dvě bronzové medaile na juniorském MS 2006 a letos byl na tomtéž šampionátu čtvrtý.

Staronový trenér českého týmu, který už u sdruženářů působil dvanáct let do roku 2002, zvažoval i obsazení třetí pozice ve Světovém poháru. Náklady na tohoto závodníka by už ale musel hradit svaz a vzhledem k výkonnosti dalších Čechů Šablatura po této možnosti nesáhl.

Světový pohár začíná 30. listopadu

Sdruženáři se na začátku týdne vrátili ze čtrnáctidenního soustředění ve Finsku, kde letos poprvé trénovali na sněhu. Kouč si průběh přípravy pochvaloval. "Nefoukalo nám, takže jsme odtrénovali všechno, co jsme si naplánovali. Kluci si vyzkoušeli i velký můstek v Kuusamu, kde bude začínat Světový pohár. Zvládli na něm šest skoků, to vidím jako velký klad," řekl na páteční tiskové konferenci.

Kolotoč Světového poháru sdruženářů se roztočí 30. listopadu na severu Evropy a kouč věří, že letos budou výsledky lepší než v nedávných matných sezónách. "Mým přáním by bylo, abychom jezdili stabilní umístění kolem dvacítky a občas vystřelili výš," uvedl Šablatura s tím, že už v letní Grand Prix byli čeští reprezentanti konkurenceschopní.

V lepší sezónu doufá i Slavík, jenž dokončil studia na Pedagogické fakultě Technické univerzity v Liberci a už se může věnovat naplno severské kombinaci. Navíc se mu letos vyhnuly zdravotní problémy, které ho trápily v loňské přípravě i během sezóny. "Mám očekávání větší než loni. Přechod na sníh už jsem taky zvládl a doufám, že navážu na léto, kdy se mi dařilo skokansky," uvedl šestadvacetiletý závodník.

Reklama