Hlavní obsah

Úvodní sjezd sezóny vyhrál Čechokanaďan Hudec

Kanadský lyžař českého původu Jan Hudec vyhrál úvodní sjezd sezóny Světového poháru, jenž se jel ve větrné loterii v kanadském Lake Louise. Překvapivý vicemistr světa z letošního šampionátu si v měnících se podmínkách, jež byly podle agentury SID místy neregulérní, připsal premiérový triumf v kariéře.

Článek

Šestadvacetiletý rodák ze Šumperka naznačil dobrou formu už v pátečním tréninku, který vyhrál. V sobotu prolétl tratí s číslem pět za minutu a 42,79 sekundy a jeho čas už nikdo nepřekonal.

Hudec, jehož nejlepším výsledkem ze SP dosud bylo páté místo, zvítězil s náskokem 24 setin před dalším nečekaným mužem na stupních vítězů Markem Sullivanem z USA. Dalších deset setin zpět byl Rakušan Andreas Buder.

"Tohle je neuvěřitelné," radoval se Hudec z životního úspěchu, kterým zajistil Kanadě vůbec první vítězství v Lake Louise. Dosáhl jej před zraky manželky, malého syna a dalších členů rodiny a byl pro něj satisfakcí za trápení v minulosti. Má za sebou totiž tři operace kolena. "Po těch zákrocích jsem byl chvíli úplně na dně. Že jsem zpátky, to je opravdu požehnání. Děkuji bohu," pokračoval.

Kvůli měnícím se podmínkám se příliš neprosadili favorité, například majitel malého křišťálového glóbu za sjezd z minulé sezóny Didier Cuche skončil až sedmnáctý ve stejném čase jako celkový vítěz SP Aksel Lund Svindal.

Relativně slušně se s tratí v Lake Louise popasoval český reprezentant Ondřej Bank, jenž není sjezdovým specialistou. Obsadil 44. místo s odstupem 2,14 za Hudcem a porazil například rakouskou hvězdu Benjamina Raicha.

V neděli je na programu superobří slalom.

Výsledky:
1. Hudec (Kan.) 1:42,79, 2. Sullivan (USA) -0,24, 3. Buder (Rak.) -0,34, 4. Sulzenbacher (It.) -0,50, 5. Grünenfelder (Švýc.) -0,51, 6. Heel (It.) -0,52, 7. Kucera (Kan.) -0,54, 8. Theaux (Fr.) -0,60, 9. Streitberger -0,61, 10. Gruber (oba Rak.) -0,64, ...44. Bank (ČR) -2,14.
Celkové pořadí SP (po 3 z 41 závodů): 1. Palander (Fin.) 140, 2. Svindal (Nor.) 134, 3. Mölgg (It.), Gini (Švýc.) a Hudec všichni 100, 6. Raich (Rak.) 86.

Reklama

Související témata: