Hlavní obsah

Softwarová firma Merz se po výpovědi od Neumannové hodlá bránit soudní cestou

Na penězích a licenčních podmínkách ztroskotala jednání mezi organizačním výborem lyžařského mistrovství světa v Liberci v roce 2009 a firmou Merz, která vyvíjela od začátku letošního roku počítačový informační systém. Prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová nařídila jednání se společností ukončit, třebaže firma má systém pro závody SP i MS připravený.

Článek

Majitel firmy Jiří Merz ve čtvrtek v rozhovoru pro ČTK připustil, že krach projektu může mít pro jeho podnik dalekosáhlé následky. I proto prohlásil, že jeho firma podá připravenou žalobu a bude se domáhat práv soudní cestou. "Všechno se točilo kolem peněz. Organizační výbor chápal cenu díla jinak a jeho nabídku jsme nebyli schopni akceptovat. My jsme podmínky původní dohody neměnili," řekl Merz.

Už nemohl ustoupit z ceny 18 miliónů za unikátní produkt, ačkoliv za vlády Romana Kumpošta činila odměna za práci o dva milióny více. "Takhle se jednání nevedou, nemohu subjektu B prodat stejný produkt za nižší cenu než subjektu A," řekl. "Měli jsme limity, nešlo je překročit, protože rozsah díla se nezměnil. Nebyl důvod na slevu," prohlásil. Liberec 2009 nakonec nabídl částku 16 miliónů i přesto, že podle Merze během prvních jednání šéf informačních technologií šampionátu Pavel Habarta hovořil o 20 miliónech.

Neumannová v polovině srpna jednostranně a bez vědomí členů výkonného výboru smlouvy s firmou Merz vypověděla. Nechala se slyšet, že místo za 20 miliónů je schopna sehnat informační systém za půl miliónu. Firma Merz to považovala za neplatné a ve vývoji programu pokračovala. V září a říjnu se po několika schůzkách obě strany dohodly, že budou pokračovat v jednáních. Organizační výbor nabídl 18 miliónů včetně poskytnutí licence druhému subjektu.

Do hry vstoupil třetí subjekt

V listopadu se začalo mluvit o vstupu třetího subjektu, jenž by produkt dál pronajímal. Schůzek se několikrát zúčastnil i Josef Jindra, přítel Neumannové. Sama bývalá lyžařka se přitom nechala slyšet, že Jindra ani žádná z jeho firem nemá s kauzou její výměny za Kumpošta nic společného a v Liberci 2009 nebude mít vliv.

Minimálně na jedné ze schůzek o vstupu třetího subjektu však padlo jméno Kentaura, což je Jindrova marketingová agentura. "Ano," potvrdil Merz, "ale já nechci spekulovat, v jaké to bylo souvislosti. Sám pan Jindra to nekomentoval," pravil. "Ale upřímně řečeno, nikdo nám oficiálně nevysvětlil roli pana Jindry, proč se jednání účastnil. Oficiálně jeho roli neznám," uvedl Merz. Ne jedné z klíčových schůzek byla i Neumannová, ale aktivně se nezapojila a po půlhodině jednání opustila.

Softwarová firma měla zájem na dokončení produktu a na dohodě, proto poslala poslední návrh smlouvy na 18 miliónů s tím, že licenci bude mít pouze Občanské sdružení Liberec 2009. K dohodě však nedošlo. "Celá jednání probíhala jednoznačně pod nátlakem a stylem 'tohle nabízíme, a pokud se vám to nelíbí, nedá se nic dělat, bude soud'. Tento přístup pro nás není akceptovatelný," uvedl Merz.

Na projektu pracovalo 16 špičkových programátorů od ledna. "Pro nás to bude obrovský problém ve firmě, protože máme řadu nezaplacených faktur a počítali jsme s dalšími platbami," řekl Merz. "Ano, je to byznys, ale ten se nedá dělat za každou cenu. Morálka a poctivý přístup k partnerovi jsou pro nás minimálně stejně důležité jako finanční stránka věci," dodal.

Reklama

Související témata: