Hlavní obsah

První závod sdruženářů vyhrál Ackermann, Slavík skončil třináctý

KUUSAMO

Německý sdruženář Ronny Ackermann vyhrál první závod letošního ročníku Světového poháru. Z šestého místa po skoku se v pátek ve finském Kuusamu v běhu záhy posunul do čela startovního pole, a i když v závěru pod vlivem bezpečného náskoku zvolnil, porazil o 13,4 sekundy Američana Johnnyho Spillanea. Dobrým výsledkem se na úvod sezony zviditelnil český reprezentant Tomáš Slavík, který obsadil třináctou pozici.

Článek

Slavík díky vyrovnaným výkonům figuroval po skoku na deváté pozici a na patnáctikilometrovou trať vyběhl se ztrátou minuty a 23 sekund na vedoucího Japonce Daita Takahašiho. Až do třetího ze čtyř okruhů se šestadvacetiletý sdruženář držel v početné skupině bojující o druhé místo, ale pak ztratil a vypadl z elitní desítky.

Podruhé v kariéře se však Slavík dostal mezi nejlepších dvacet; jeho dosavadním maximem bylo šokující páté místo, které na závěr loňské sezóny vybojoval ve sprintu v Oslu.

Bodoval i druhý z českých reprezentantů Miroslav Dvořák, který obsadil 29. pozici. Vstup do sezóny se nevydařil obhájci celkového prvenství ve Světovém poháru Hannu Maninenovi. Finský reprezentant propadl ve skoku a v běhu se dotáhl jen na osmnáctou příčku.

Výsledky úvodního závodu sdruženářů:
1. Ackermann (Něm.) 40:54,8, 2. Spillane (USA) -13,4, 3. Bieler (Rak.) -14,3, 4. Frenzel (Něm.) -14,9, 5. Koivuranta (Fin.) -19,4, 6. Tande (Nor.) -24,0, 7. Demong (USA) -25,8, 8. Gruber -26,3, 9. Denifl (oba Rak.) -34,0, 10. Lamy Chappuis (Fr.) -40,5, ...13. Slavík -1:04,1, 29. Dvořák (oba ČR) -4:13,3.

Reklama