Hlavní obsah

Kožíšek skončil v klasickém sprintu v Kuusamu patnáctý

KUUSAMO

Patnácté místo obsadil lyžař Dušan Kožíšek ve sprintu klasickou technikou ve finském Kuusamu. Body do Světového poháru si v sobotu připsali i další dva čeští běžci, Aleš Razým skončil třiadvacátý a Martin Jakš byl o dvě místa horší. Mezi ženami neprošly Eliška Hájková a Helena Erbenová kvalifikací. Závody na 1200 metrů vyhráli Nor Johan Kjölstad a Slovinka Petra Majdičová.

Článek

Životního úspěchu dosáhla díky třetímu místo Slovenka Alena Procházková. Jejím nejlepším výsledkem ve Světovém poháru dosud bylo 22. místo. V sobotním finále však nestačila jen na suverénní Majdičovou, která vyhrála s náskokem tří sekund, a mistryni světa Norku Astrid Jacobsenovou.

Slovenská běžkyně na lyžích se prosadila na stupně vítězů poprvé od sezóny 1988/89, kdy Alžběta Havrančíková vyhrála dva závody ještě v barvách československé reprezentace.

Bauer sprinty vynechává

Kožíšek bodoval stejně jako v úvodním sprintu v říjnu v Düsseldorfu, kde skončil třiadvacátý. Ve čtvrtfinále měl blízko k postupu, ale boj o druhé místo s Finem Jessem Väänänenem prohrál o dvě desetiny sekundy.

Čtyřiadvacetiletý Kjölstad navázal nad předloňské vítězství ve sprintu v Novém Městě na Moravě a dostal se do čela Světového poháru. Česká jednička Lukáš Bauer, jenž sprinty neběhá, klesl v celkovém pořadí ze třetího místa na sedmé. Ženskému seriálu dál vévodí Norka Marit Björgenová, přestože v sobotu překvapivě neprošla do finále A a musela se spokojit s osmým místem. Majdičová vybojovala čtvrtý triumf v kariéře, přičemž pokaždé zvítězila ve sprintu.

Reklama

Související témata: