Hlavní obsah

Bauer suverénním způsobem vyhrál závod na 15 km v Kuusamu

KUUSAMO/PRAHA

Skvělou formu si na startu nové sezóny udržuje český běžec na lyžích Lukáš Bauer. Poté, co minulý týden doběhl v norském Beitostölenu v závodě na 15 kilometrů volnou technikou druhý, v neděli ve finském Kuusamu na stejně dlouhé trati klasickou technikou triumfoval. První místo si držel od poloviny závodu, svůj náskok navíc neustále zvětšoval. Druhý Nor Roenning na něj v cíli ztratil dvacet vteřin. Bauer tak vyhrál svůj čtvrtý závod Světového poháru, navíc se dostal do jeho čela.

Článek

Bauer odstartoval do závodu v Kuusamu jako předposlední, za ním na trať vyrážel už jen Němec Axel Teichmann, vítěz minulého závodu z Beitostëlenu. Česká běžecká jednička nasadila v úvodu poklidné tempo a na první měřeném úseku na 2,6 kilometru ztrácela z třináctého místa na Rusa Legkova šest vteřin.

Na každém dalším mezičase se už ale Bauer posouval výsledkovou listinou vpřed. Po pěti tisících metrech už byl dokonce třetí, pouhé dvě vteřiny za vedoucím Kanaďanem Kershawem. Jeho největší soupeř Teichmann se naopak trápil a jeho ztráta na první příčky narůstala.

Svůj náskok Bauer postupně navyšoval

V polovině závodu už Bauer průběžně vedl, byť o pouhé dvě vteřiny. V tempu ale nepolevil a po deseti kilometrech měl na prvním místě náskok neuvěřitelných jedenácti vteřin. Tento náskok si stačil vypracovat během necelých dvou a půl kilometrů! Teichmann se sice rovněž posouval k první desítce, jeho ztráta na Bauera už ale v té době čítala více jak půl minuty.

Na 12,6 kilometru již o vítězi nebylo pochyb. Suverénní Bauer měl před druhým Norem Roenningem již dvaadvacetivteřinovou rezervu. Své vedení si český běžec udržel až do cíle. Zlepšil se i Teichmann, který zásluhou vydařené druhé části závodu dojel třetí.

Bauer se tak zásluhou nedělního vítězství dostal do čela SP, druhý Teichmann na něj ztrácí dvacet bodů. Dobrého výsledku dosáhl i další český běžec Martin Jakš, který skončil osmnáctý.

<tbody><tr class="invert"><td>Výsledky - 15 km klasicky: </td></tr><tr><td><strong><em>1. Bauer (ČR) 37:15,8</em></strong>, 2. Roenning (Nor.) -20,4, 3. Teichmann (Něm.) -21,9, 4. Ročev (Rus.) -22,9, 5. Freeman (USA) -27,5, 6. Svartedal (Nor.) -28,7, 7. Filbrich (Něm.) -36,4, 8. Legkov (Rus.) a Angerer (Něm.) oba -40,2, 10. Pankratov (Rus.) -41,7, ...<strong><em>18. Jakš -1:02,9, 47. Magál -2:07,5, 56. Horyna -2:33,0, 63. Kupilík (všichni ČR) -2:46,7.</em></strong> </td></tr><tr class="invert"><td>Pořadí SP (po 4 z 31 závodů): </td></tr><tr><td><strong><em>1. Bauer 180</em></strong>, 2. Teichmann 160, 3. Kjölstad (Nor.) 124, 4. Lind (Švéd.) 109, 5. Wenzl (Něm.) 100, 6. Roenning 99, ...<strong><em>40. Kožíšek 24, 44. Jakš 19, 67. Razým (všichni ČR) 8.</em></strong> </td></tr></tbody>

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články