Hlavní obsah

Lyžařský svaz chce urovnat vztahy mezi Libercem a Kumpoštem

PRAHA

Zástupci Svazu lyžařů České republiky (SLČR) ve výkonném výboru mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 v Liberci chtějí iniciovat schůzku všech zúčastněných stran včetně odvolaného prezidenta Romana Kumpošta, a zlepšit tak vzájemné vztahy a podle jejich slov i negativní mediální obraz. Prezident SLČR Lukáš Sobotka a generální sekretář svazu Norbert Pelc to v pondělí řekli novinářům na tiskové konferenci.

Článek

Ke schůzce by mělo dojít co nejdřív a Sobotka je přesvědčen, že se jí zúčastní i Kumpošt, který byl ze své funkce v Liberci odvolán v létě po nátlaku ministerstva školství mládeže a tělovýchovy. "Máme otevřené vztahy, seděli jsme spolu naposledy dvakrát minulý týden. Věřím, že se schůzky bude chtít zúčastnit," prohlásil Sobotka.

Na setkání byl měli mimo jiné přijít zástupci svazu, liberecký primátor Jiří Kittner i prezidentka Kateřina Neumannová. "Já se takové případné schůzce bránit nebudu, ale zatím o ničem nevím a netuším, o čem by ta schůzka měla být," reagoval na dotaz ČTK Kumpošt. "Chtěli bychom se sejít do konce roku," upřesnil Pelc.

V minulých dnech revizní komise SLČR oznámila, že v auditu neshledala na Kumpoštově práci v Liberci žádná závažná pochybení. Zprávu bude příští týden projednávat dozorčí rada svazu. "Svaz nikdy pana Kumpošta nepošpinil," ohradil se v pondělí Sobotka.

Sobotka má prý čisté svědomí 

V létě s Pelcem však hlasovali oba pro jeho odvolání. "Nemohli jsme si dovolit další průtahy," podotkl Sobotka. Šlo zejména o zpožděnou dostavbu můstků na Ještědu. "Stát hrál velkou roli, my museli naslouchat. Máme svědomí čisté, byli jsme donuceni," řekl Sobotka.

Zástupci svazu nechtějí, aby kauza vyzněla tak, že hlavním viníkem je Kumpošt. "Svaz cítí, že stávající mediální obraz je špatný," řekl Sobotka. "Na schůzce se chceme dohodnout na další práci, chceme si vyjasnit i roli (Josefa) Jindry," narazil Sobotka na skutečnost, že na zkrachovalých jednáních s firmou Merz o zajištění softwaru byl přítomen manažer Neumannové Josef Jindra, třebaže se bývalá běžkyně dušovala, že nebude mít na její práci v Liberci vliv. "Není možné donekonečna tvrdit, že za všechno může Kumpošt," uvedl Sobotka.

V celé kauze se už schyluje k několika žalobám. Kumpošt podal na MŠMT žalobu na ochranu před nezákonným zásahem a pokynem správního orgánu a připravuje i další na ochranu osobnosti. Proti Kumpoštovi se chce soudně bránit i Neumannová, žalobu na organizační výbor chce podat také firma Merz. Hrozí, že MS v Liberci kvůli tomu ani nebude? "To hrozí vždy, ale nyní je ta hrozba velmi malá," tvrdil Sobotka.

Reklama

Související témata: