Hlavní obsah

Sudová: Hřešit proti jídelníčku smím jen jednou týdně

Michal OsobaPrávo

Nic neponechat náhodě, takové je heslo boulařky Nikoly Sudové před novou sezónou. Proto se v týmu Kateřiny Neumannové obklopila několika odborníky, kteří jí budou pomáhat s přípravou po všech stránkách. „Chtěla bych, aby se vše zaběhlo a pak dobře fungovalo další dvě sezóny,“ plánuje pětadvacetiletá akrobatická lyžařka.

Foto: GSMA

Nikola Sudová

Článek

Jaké změny vám tým odborníků doporučil?

Když jsem byla poprvé u doktora Koláře, zjistil mi svalovou disbalanci, nemám vypracované brániční svaly. Dělám speciální cviky se dvěma fyzioterapeutkami, každá má jiné, tak se nenudím.

A expert na stravu Petr Havlíček vám upravil jídelníček?

Dostala jsem rozpis, co smím jíst ráno, co večer... Hřešit smím jen jednou týdně, navíc jenom do čtyř odpoledne. Mám ráda čokoládu, tu jsem musela omezit jen na hořkou. Preferovala jsem ryby a kuře, teď mám jíst i ostatní druhy masa, naopak minimum jídel z mouky. Ta složka má 10 stran, dva měsíce jsem chodila s papírem, co můžu a co ne.

Ten „hřešící den“ si můžete sama zvolit?

Můžu, takže třeba v neděli a hned v pondělí. (směje se) Ale mělo by to být před dnem volna.

Co jste přes léto dělala proto, aby nová sezóna byla lepší než ta předchozí?

Příprava byla trochu jiná, poprvé jsem byla na necelé tři týdny v Austrálii, měli jsme tam krásné počasí, nádherný trénink...

Byl čas se jet podívat i třeba na klokany?

Jasně, jeli jsme do takové ZOO s volně puštěnými zvířaty, tak jsem si klokany i pohladila. Po dvou týdnech tréninku jsem se jela ohřát k moři, ale bylo 19 stupňů, tak jsem do něj nevlezla. Chtěli jsme se podívat i do Sydney, ale měl tam kongres pan Bush, tak jsme se tam nedostali.

Zpátky k lyžování, chystáte do své jízdy nějaké novinky?

Chtěla bych předvést ve Světovém poháru dvojitou helikoptéru s pozicí, ale teď příští čtvrtek v Tignes ještě ne. Poslední tréninky totiž nebyly optimální, na Kaprunu nám nepřálo počasí, buď byla mlha, nebo foukalo tak, že nás na svah ani nepustili. Takže ten skok budu pilovat spíš přes svátky a na přelomu roku.

Jste jediná, kdo ho chystá?

V minulé sezóně jsem skákala dvojitou helikoptéru ve dvou závodech, asi jako první. Pak ji skočila ještě Američanka Roarková, bývalá krasobruslařka. Ale letos ji taky netrénovala, já bych chtěla ještě navíc přidat tu pozici v krosu, což by mělo být hodnocené zase víc.

Nejvíc ze všech skoků?

Jako jeden ze dvou. Byla bych asi první holka, co jí skočí.

O soupeřkách před novou sezónou máte přehled? Chystají ony něco nového?

Trénovala jsem s německým a rakouským týmem, ve švýcarském Zermattu pak byly skoro všichni. Nový skok chystala jen jedna Italka, ale všechny holky jsem neviděla. Co vím, tak asi v Tignes nenastoupí Kanaďanka Heilová, která měla problémy s koleny a celé léto jsem ji neviděla. Neměla by závodit ani Američanka Kearneyová.

Jak je na tom vaše mladší sestra Šárka?

Má zdravotní problémy, do Tignes neodjede, asi začne ve Světovém poháru až v lednu. Upadla a nateklo jí levé koleno, skákat může teď jen rovně, takže radši zůstane v Čechách.

Už jste ve Světovém poháru dva závody vyhrála, sníte o tom i před novou sezónou?

Nebudu říkat, že se mi na prvním místě nelíbilo, ale těžko něco předpovídat, z tréninku se nedá moc odhadovat. Po prvním závodě uvidím víc, pak bude čas ještě potrénovat.

V Česku by se letos mělo jet místo Špindlerova Mlýna 1. března v Mariánských Lázních, znáte to tam?

Nebyla jsem tam, ale sjezdovka je asi dvousetmetrová, proto by se měl jet dualový závod, navíc večer a skončit jako show na kolonádě, takže by to mělo být super.

Soudila jste se s lyžařským svazem o proplacení části nákladů na sezónu. Jak spor dopadl?

Ještě není ukončen, ze svazu se přesunul na úsek akrobatického lyžování, který se chce vyrovnat mimosoudně. Nejsem proti, ale budu chtít celou částku (230 000 Kč - pozn. red.).

Předsedou úseku je přitom váš manažer Marek Rejman...

Ano, vlastně vystavil žalobu na sebe, když na svazu ještě nebyl... Ale to neřeší jeden člověk, ale celá rada úseku, takže střet zájmu nenastává.

Na novou sezónu jste finančně zajištěná?

Je to neporovnatelně lepší. Dokázala jsem absolvovat přípravu i bez pomoci svazu, který ještě neměl rozpočet a já nevím, jaké prostředky dostanu na příští sezónu.

Na kolik vás jedna sezóna vyjde?

Asi na tři milióny korun. Bez platů odborníků.

Vloni jste mluvila o plánech na absolvování přijímače do armády, platí to?

Zatím jsem to odložila na neurčito. To by bylo na dva měsíce a já mám volný jenom květen. A chci hlavně dodělat školu.

Jak jste se studiem oboru zeměpis-tělocvik daleko?

Jsem v posledním ročníku, to vím jistě. (směje se) Potřebuju si teď dodělat povinné předměty, pak ještě pár volitelných a zbývá diplomka, praxe a státnice....

Reklama

Související témata: