Hlavní obsah

Čeští běžci na lyžích poprvé v historii vyhráli štafetu SP

DAVOS

Čeští běžci na lyžích v neděli poprvé v historii vyhráli štafetu Světového poháru. O triumf týmu ve složení Milan Šperl, Lukáš Bauer, Martin Jakš a Martin Koukal se ve švýcarském Davosu postaral Koukal, který v dramatickém finiši jen o několik centimetrů zdolal italského soupeře. Třetí místo obsadili Švédové.

Článek

"Je to skvělé, za poslední roky jsme měli hodně smůly a několikrát byli vítězství blízko," řekl Koukal v rozhovoru pro televizní stanici Eurosport. Nejlepším dosavadním výsledkem českých běžců ve Světovém poháru bylo třetí místo ze švédského Gällivare z loňského listopadu, kde se štafeta dokázala poprvé probojovat na stupně vítězů.

"Je to fantastický výsledek a já doufám, že nebyl ojedinělý," řekl k historickému vítězství reprezentační kouč Miroslav Petrásek. Potvrdil si, že příprava na závody české části Tour de Ski je dobrá. "Na to se soustředíme a je dobře, že se daří, má to pozitivní vliv na tým. Je mi hrozně příjemně po duši," uvedl a pochválil servisní tým. "Odvedli skvělou práci, Koukal i díky nim předvedl fantastický finiš," prohlásil Petrásek.

Prvenství potvrzovala cílová fotografie

Češi vstoupili do závodu na 4x10 kilometrů skvěle a od začátku se pohybovali v popředí. Na první a druhé předávce jim patřilo čtvrté místo a před posledním úsekem si ještě o příčku polepšili. Šperl předával Koukalovi na třetím místě se ztrátou dvou a půl vteřiny na vedoucí Itálii.

Mistr světa na 50 kilometrů z roku 2003 Koukal se však v desetičlenné vedoucí skupině zpočátku propadl až na osmé místo. "Začal jsem křečovitě, ale pak jsem chytil tempo a v závěru jsem se koncentroval jen na to, abych přes cílovou čáru kopl lyži dříve než Ital Zorzi," popsal finiš. Na posledním mezičase byl Koukal pátý, pro finiš si ale vyjel ideální pozici. Jeho prvenství nicméně musela potvrdit až cílová fotografie.

"Je to super pocit. Kukíno (Koukal) měl na konci víc problém s námi než s tím Italem, málem jsme ho ušlapali," glosoval Bauer s úsměvem hromadu těl, která Koukala v cíli zasypala. "Je to úžasný pocit, navíc když jsme nevěděli do poslední chvíle, jak to dopadne. Ale sedlo nám to dneska všem," uvedl Jakš.

Super začátek sezóny

Bauer si prožil horkou chvilku, když při drobné kolizi na svém úseku přišel o kroužek na hůlce a asi kilometr jel jen s tubusem hole, než mu ji servismani vyměnili. "Ale moc jsem neztratil. Jakš to skvěle rozjel," pochválil kolegu. Sám dokázal s Němci a Nory ostatním odjet, ale na třetím úseku se taktizovalo a asi desetičlenné pole se opět sjelo.

"Na konci bylo vidět, že si Martin šetří síly a on to v tlačenicích a finiši umí. Jely mu super lyže a vyčkával," uvedl Bauer. V posledním kole Koukal zaútočil a už najížděl z první pozice do cíle. "Tam už hrozil jen Zorzi," popisoval Bauer poslední okamžiky závodu. "Je to super začátek sezóny, je vidět, že se nedaří jen Bauerovi," řekl nejlepší český lyžař, který je především díky vítězství z Kuusama druhý ve Světovém poháru.

Z bojů o medaile v závěru vypadli Němci a Rusové po kolizi Tobiase Angerera a Alexandra Legkova.

Výsledky - štafeta (4x10 km volně):
1. Česko (Jakš, Bauer, Šperl, Koukal) 1:35:40,6 min., 2. Itálie (Di Centa, Checchi, Cottrer, Zorzi) stejný čas, 3. Švédsko (Larsson, Olsson, Södergren, Hellner) -0,5, 4. Norsko II -1,9, 5. Norsko I -2,1, 6. Francie -2,5.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články