Hlavní obsah

Ve hře o třetí díl Tour de Ski je i Nové Město, problémem je sníh

PRAHA

Nejen Liberec, ale i Nové Město na Moravě a italské středisko Cogne jsou ve hře o pořádání třetího dílu běžeckého seriálu Tour de Ski. Závody naplánované na 1. a 2. ledna se původně měly jet v Oberstdorfu, Mezinárodní lyžařská federace (FIS) však rozhodla o jejich zrušení a přeložení. Moravský tým pořadatelů v čele s Petrem Honzlem ale řeší jeden zásadní problém - nedostatek sněhu.

Foto: www.jiz50.cz

Problémem českých organizátorů podníků Tour de Ski je nedostatek sněhu.

Článek

Zástupci FIS nyní jednají nejen s týmem Kateřiny Neumannové, který připravuje únorové závody Světového poháru v Liberci a mistrovství světa pro rok 2009, ale i s Petrem Honzlem, pořadatelem úvodního závodu Tour de Ski na Moravě.

"Jedu do Liberce na jednání, během dnešního večera, nebo zítřejšího rána se musí rozhodnout," řekl v rozhovoru pro ČTK Honzl. Diskusi bude v Liberci přítomen šéf běžecké sekce FIS Jürg Capol. "Chtěli bychom FIS pomoci, už jsme těch Světových pohárů uspořádali dost, ale bohužel máme zasněžené jen dva kilometry tratí a potřebujeme dvakrát tolik," upozornil Honzl.

Sníh je tak hlavním problémem české části Tour de Ski, jeho nedostatek aktuálně ohrožuje dokonce i úvodní část seriálu 28. a 29. prosince. Po Novém Městě by se mělo 30. prosince závodit ve sprintu na Pražském hradě, kam by se měl umělý sníh přivézt ze Šumavy, po závodech na Nový rok a 2. ledna pak kolotoč zavítá do Asiaga a Val di Fiemme, kde bude závěrečná etapa s trasou směrem do sjezdovky.

Závod v Liberci by se měl jet ve Vesci, kde však je rovněž akutní nedostatek sněhu. Problémem je rovněž malá ubytovací kapacita a potíže s výrobou televizního signálu, kvůli čemuž přišla o závod Německá lyžařská asociace (DSV). Ta chtěla v Oberstdorfu uspořádat jen jeden ze dvou plánovaných závodů, na což FIS nepřistoupila.

"Naším cílem je v první řadě udělat ty úvodní závody, máme jen deset centimetrů rozbředlého sněhu," naznačil Honzl, že se příliš do pořádání dalších dvou distančních podniků nehrne. "Bude záležet na sněhu, jinak organizačně jsme schopni ty další závody zvládnout," dodal šéf novoměstského závodu.

Reklama