Hlavní obsah

V Tour de Ski se místo Oberstdorfu zřejmě pojede v Novém Městě

PRAHA

Pořadatelem třetího závodu seriálu Tour de Ski v běhu na lyžích bude místo Oberstdorfu s největší pravděpodobností 1. a 2. ledna Nové Město na Moravě, kde začne seriál 28. a 29. prosince úvodními dvěma závody. O den později 30. prosince bude na programu sprint v Praze. Na změně programu se v úterý večer domluvil ředitel běžeckého úseku mezinárodní lyžařské federace (FIS) Jürg Capol s vedením SK Nové Město, které má do středečního poledne písemně potvrdit FIS, že závod uspořádá.

Foto: www.nutri-site.com

Ilustrační foto

Článek

Poslední slovo ale bude mít počasí. Termín na definitivní potvrzení mají pořadatelé v Novém Městě 20. prosince. "Musíme vyrobit takové množství technického sněhu, které bude stačit na pokrytí okruhu v délce 3,3 kilometru," řekl v úterý ČTK předseda organizačního výboru Petr Honzl.

V Oberstdorfu měl být na programu skiatlon, který se ale v Novém Městě zřejmě nepojede. "O skladbě programu se teprve budeme rozhodovat společně s Jürgem Capolem. Zřejmě se program upraví," poznamenal Honzl.

Capol jednal dopoledne v Liberci s organizátory mistrovství světa. Přeložení Tour de Ski do Liberce ale komplikovala výroba televizního signálu z obou závodů. "Podmínky, které by vznikly případným pořádáním závodu 1. a 2. ledna v Liberci, byly pro výrobu televizního signálu nesplnitelné," řekl ČTK šéf sportovní redakce České televize Otakar Černý.

Ve stejném regionu bude Česká televize na přelomu roku pořizovat i přenosy z mistrovství světa hokejistů do 20 let, které se hraje v Liberci a Pardubicích. "V Novém Městě skončí závody Tour de Ski 29. prosince večer. Technicky není možné zlikvidovat několik kilometrů kabelů v zemi, převézt je do Liberce a znovu je rozmístit. Termínově a vzhledem k vytížení lidí nejde tato situace vyřešit," dodal Černý.

Pořadatelé potřebují sníh a ubytovací kapacitu 

Oberstdorf měl být třetí zastávkou Tour de Ski. Německá televize ale nebyla schopna na Nový rok vyrobit požadovaný televizní signál a vedení FIS nepřistoupilo na variantu, že by se v Německu uskutečnil pouze jeden závod.

"Nyní nás čeká dost perné období, bude záležet na počasí. Počítáme s mrazivým víkendem, ve kterém bychom měli vyrobit zbývající potřebné množství technického sněhu," uvedl Honzl, jenž za hlavní problém vedle vyřešení ekonomického pokrytí dvou závodů považuje ubytování. "Potřebujeme v nejlukrativnějším období sezóny sehnat 430 lůžek. Pokud se nám to nepodaří přímo na Českomoravské vysočině, tak budeme hledat v okolních městech Jihlavě, Velkém Meziříčí, Bystřici a případně až v Brně," dodal.

Nové Město na Moravě už v termínovém kalendáři Světového poháru jednou místo Oberstdorfu zaskočilo. Před necelými devíti lety, 12. ledna 1999, uspořádalo právě za toto německé lyžařské středisko závod mužů na 30 kilometrů a žen na poloviční trati. Tenkrát se na tratích Zlaté lyže uskutečnilo celkem šest závodů Světového poháru. Pokud počasí dovolí, tak bude v letošní sezoně tato historická porce v Česku překonána: na programu je osm závodů, čtyři v kategorii mužů a stejný počet v kategorii žen.

Reklama

Související témata: