Hlavní obsah

Biatlonovou štafetu v Pokljuce vyhráli Rusové, Češi díky Šlesingrovi osmí

POKLJUKA

Druhou štafetu Světového poháru biatlonistů v neděli s obrovským náskokem vyhráli v Pokljuce mistři světa Rusové a favorizované Němky. České mužské kvarteto vytáhl do elitní desítky finišman Michal Šlesingr, který po výborné střelbě i druhém nejrychlejším běhu nedělního závodu předstihl sedm soupeřů a obsadil osmé místo. Na vítězného Nikolaje Kruglova ztratil pět a půl minuty. Češky skončily při prvním společném startu v sezóně jedenácté.

Článek

Rusové i bez potrestaného Ivana Čerezova fantasticky stříleli a dohromady museli jen třikrát dobíjet. Bez trestného kola, i když s 16 dobíjeními, absolvovali závod na 4x7,5 kilometru také Rakušané a dojeli si pro senzační třetí místo. Stříbro patří Němcům, nejrychlejší tým úvodní štafety Norsko skončilo čtvrté.

Českou štafetu tentokrát rozbíhal Tomáš Holubec, který nahradil Ondřeje Moravce, jemuž se v Hochfilzenu vůbec nevedlo. S jedním trestným okruhem předával až jako šestnáctý z 19 startujících, Zdeněk Vítek na druhé položce neskolil hned dva terče a nabral další dvě minuty ztráty.

Jaroslav Soukup na třetím úseku střílel za nulu a nepatrně Čechy v pořadí posunul, nejlepší výkon pak podal Šlesingr. Po jediném dobíjení a vynikajícím běžeckém čase, který na třetím úseku překonal jen Rus Dmitrij Jarošenko, vytáhl štafetu na osmé místo.

"I když to na předávce vypadalo beznadějně, na trati jsem zjistil, že je stále o co jet. Vždycky jsem měl někoho v kontaktu a to mě hnalo kupředu," řekl spolupracovníkovi ČTK Šlesingr, který prožil v Pokljuce nejlepší z dosavadních tří kol Světového poháru. Další bude hostit od 3. ledna Oberhof.

České biatlonistky skončily jedenácté

V ženském závodu měly šanci jen kvarteta s čistou střelbou, což platilo dlouho i o českých biatlonistkách, než finišmanka Zuzana Tryznová musela na jedno trestné kolo. Nejlépe paradoxně zastřílela nejmladší z nich Veronika Vítková.

"Škoda, že Zdenka měla na prvním úseku při střelbě vleže technické potíže. Zapříčil se jí náboj a chvíli trvalo, než jej dostala do komory. Tam ztratila kontakt s první desítkou," řekl trenér Ondřej Rybář. V Oberhofu Češky štafetu nepoběží, Vejnarová bude šetřit síly, aby se dostala do závodu s hromadným startem.

Vítězné Němky setřásly ruské rivalky na třetím úseku, pro bronz si doběhly Francouzky.

Výsledky:
Muži - štafeta na (4x7,5 km):
1. Rusko (Makovějev, Čudov, Jarošenko, Kruglov) 1:16:58,1 (0 tr. kol), 2. Německo (Rösch, Wolf, Birnbacher, Greis) -2:35,0 (1), 3. Rakousko (Mesotitsch, Pinter, Landertinger, Eder) -3:11,4 (0), 4. Norsko -4:02,2 (2), 5. Itálie -4:36,3 (3), 6. Ukrajina -4:53,3 (2), ...8. ČR (Holubec, Vítek, Soukup, Šlesingr) -5:25,3 (3).
Ženy - štafeta (4x6 km):
1. Německo (Glagowová, Buchholzová, Neunerová, Henkelová) 1:13:52,4 (0), 2. Rusko (Slepcovová, Neupokojevová, Gusevová, Jurijevová) -42,5 (0), 3. Francie (Perettová, Brunetová, Becaertová, Baillyová) -2:02,6 (0), 4. Ukrajina -2:19,8 (0), 5. Slovinsko -3:05,1 (0), 6. Švédsko -3:43,2 (0), ...11. ČR (Vejnarová, Rezlerová, Vítková, Tryznová) -6:27,0 (1).

Reklama