Hlavní obsah

V Novém Městě už mají sníh na tři kilometry běžkařských tratí

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Takřka po starostech se sněhem už mají po mrazivém víkendu pořadatelé úvodního a třetího dílu seriálu Tour de Ski v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě. Od pátku chrlí až na malé přestávky při přemisťování všech osm sněhových děl technický sníh na běžkařský stadión a také do zásobníku.

Článek

"Teploty se sice pohybovaly (jen) okolo minus tří stupňů, což je na hraně možností výroby technického sněhu, ale už bychom měli mít po největších starostech," řekl v neděli ČTK předseda organizačního výboru Zlaté lyže Petr Honzl. V současnosti už je dokonale zasněžený stadión i tratě na přilehlé louce a v zásobníku na hromadě je podle Honzlova vyjádření sníh k pokrytí 2,5 až 3 kilometrů okruhu. "Budeme ale pokračovat v další výrobě sněhu, aby byla zásoba dostačující na vytvoření okruhu v délce 3,75 kilometru," dodal Honzl.

Předpověď počasí na Českomoravské vrchovině na další dny navíc slibuje trvalejší ochlazení. Teploty by se měly pohybovat okolo minus pěti stupňů až do 26. prosince. Navíc by měla přijít teplotní inverze. "Mlhy a zatažené počasí při teplotách minus tři až minus deset stupňů slibují, že bychom měli uspořádat program závodů v plném rozsahu," dodal Honzl.

Seriál Tour de Ski měl zavítat do Nového Města na Moravě už v minulé sezóně při prvním ročníku. Pořadatelé ale museli program závodů kvůli oteplení a chybějícímu sněhu bez náhrady odřeknout. Letos pro změnu čeká na příznivce běžeckého lyžování celkem osm závodů na novoměstských tratích a k tomu ještě 30. prosince sprint na Pražském hradě.

Reklama