Hlavní obsah

Organizátoři Tour de Ski hlásí: se sněhem nebude problém

Katastrofický scénář z loňské zimy, kdy Nové Město na Moravě nemohlo vinou nedostatku sněhu zorganizovat úvod premiérového ročníku Tour de Ski, by se letos neměl opakovat. Jak pořadatelé z Nového Města, tak organizátoři předsilvestrovského sprintu na Pražském hradě jedenáct dnů před startem série svorně potvrzují, že výroba umělého sněhu jede na plné obrátky a za současných povětrnostních podmínek nejsou závody v Česku ohroženy.

Článek

Druhý ročník seriálu v běhu na lyžích, který spadá do Světového poháru, se měl původně uskutečnit ve třech evropských zemích, německý Oberstdorf se ale kvůli finančním problémům pořadatelství zřekl a série se tak proměnila v česko-italskou záležitost. Dvojice německých závodů se totiž ujali organizátoři z Nového Města a na českém území se tak uskuteční hned pět závodů z osmidílné série.

„Minulý týden jsme absolvovali jednání, zda jsme vedle úvodu schopni uspořádat i čtvrtý a pátý závod Tour de Ski. Počasí nám v té době nehrálo do karet, naštěstí se ale umoudřilo a od pátečního večera se připravuje v Novém Městě technický sníh. Myslím, že všechno bude v pořádku a novoměstským se podaří uspořádat závody na nejvyšší úrovni,“ uvedla na pondělní tiskové konferenci ředitelka závodu Zora Honzlová. „Výroba sněhu v 620 metrech není úplně ideální, ale dokud mrzne, tak se vyrábí,“ doplnil předseda organizačního výboru Zlaté Lyže Petr Honzl.

Chemický sníh nebude na Hradě potřeba

Důvod ke spokojenosti má i prezidentka organizačního výboru pražského sprintu Kateřina Neumannová. „S výrobou umělého sněhu nemáme problém. Máme ho dost a vyrábíme další. Varianta s chemickým sněhem zatím není na pořadu dne,“ prohlásila olympijská vítězka z Turína. Viceprezident organizačního závodu Pražské lyže Luděk Sáska kontroloval práce v Horní Vltavici ještě dnes ráno. „Na 85 procent použijeme na Pražském hradě sníh ze Šumavy, kde momentálně máme už 3000 kubíků,“ dodal.

Letošní Tour de Ski odstartuje prologem v Novém Městě 28. prosince. O den později se na Vysočině poběží stíhací závod na 10, resp. 15 km. Poté se více než 150 přihlášených závodníků (i se členy realizačních týmů se na Tour bude pohybovat bezmála čtyři sta lidí) přesune do Prahy, kde 30. prosince absolvují sprint na Hradě.

Silvestra účastníci Tour oslaví v Novém Městě, na bujaré veselí ale mohou zapomenout, protože je hned na Nový rok čeká stíhačka volnou technikou na 10 a 15 km. O den později se pak „česká“ část Tour uzavře intervalovým závodem klasickou technikou na stejně dlouhých tratích. Poté se Tour přesune do italského Asiaga, kde je na programu jeden závod, a finále se odehraje opět Val di Fiemme.

Reklama