Hlavní obsah

Na Jizerskou padesátku přijedou Norové Alsgaard i Estil

PRAHA

Tradiční dálkový závod v běhu na lyžích Jizerská padesátka by mohl být v nadcházející sezoně nejkvalitnější ve své historii. Do startovní listiny totiž přibyl někdejší olympijský vítěz a mistr světa Nor Frode Estil, nedávno organizátoři oznámili příjezd jeho krajana Thomase Alsgaarda, dalšího bývalého trojnásobného mistra světa a čtyřnásobného olympijského vítěze. Již dříve potvrdili účast také dva z nejlepších českých běžců Martin Koukal a Stanislav Řezáč.

Foto: ČTK

Norský běžec na lyžích Thomas Alsgaard dobíhá do cíle závodu na 30 km klasickým způsobem - Ilustrační foto

Článek

Startovní číslo dostanou také Švéd Oskar Svärd, vítěz Jizerské padesátky z roku 2004, či Nor Jörgen Aukland, druhý muž z posledního ročníku v roce 2006. Ozdobou bude běh Nora Björna Dählieho, nejlepšího sportovce v historii zimních olympijských her.

"Účast Estila potvrzuje, že Jizerská padesátka získala zvučné jméno. Je to zároveň jedinečná příležitost pro amatéry postavit se do stopy vedle těch nejlepších. Osobně si nedovedu představit lepší motivaci," uvedl v dnešní tiskové zprávě za pořadatele Marek Tesař.

Estil má dvě zlaté medaile z OH v Salt Lake City i dvě zlata z MS v Oberstdorfu 2005. Alsgaard má mimo jiné rovněž dva tituly ze Salt Lake City a na svém kontě má i dvě vítězství z MS ve Val di Fiemme v roce 2003.

Dosud se na Jizerskou padesátku, která se poběží v neděli 13. ledna, a další doprovodné závody přihlásilo téměř 3500 startujících. Pořadatelé očekávají, že se nejslavnějšího lyžařského maratonu v Česku zúčastní více než 4000 běžců. Letošní ročník se kvůli nedostatku sněhu nekonal.

Reklama