Hlavní obsah

V Novém Městě už začali s přípravou tratí na Světový pohár

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Lyžařské tratě pro úvodní závod druhého ročníku Tour de Ski v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě dostávají od středečního dopoledne konečnou podobu. Deset nákladních aut už totiž začalo rozvážet technický sníh ze zásobníku na okruh.

Článek

"Slíbili jsme, že uděláme okruh v délce 3,3 kilometru. Podmínky pro výrobu technického sněhu byly ale od minulého pátku příznivé, proto připravíme okruh o délce 3,75 kilometru a šířce pět metrů," řekl ČTK šéf novoměstských traťařů Stanislav Buchta, který počítá s tím, že se na okruh rozveze patnáct tisíc kubíků technického sněhu.

Ředitel běžeckého úseku mezinárodní lyžařské federace FIS Jürg Capol se na novoměstské pořadatele obrátil v úterý se žádostí, zda by okruh nerozšířili na pět kilometrů. "Tento požadavek nejsme schopni splnit. Jedinou výjimkou by bylo, že by napadl i přírodní sníh a zbytek tratě jsme natáhli po loukách. Zatím ale o této variantě neuvažujeme," uvedl předseda organizačního výboru Zlaté lyže Petr Honzl.

Rozvoz technického sněhu na okruh chtějí stihnout novoměstští pořadatelé do neděle. "Tento den si necháváme v rezervě k navážení technického sněhu na 400 metrů dlouhé rozjížděcí stopy," dodal Buchta.

Z Prahy obratem do Nového Města 

Tour de Ski v Novém Městě na Moravě odstartuje v pátek 28. prosince ve 12:00 hodin prologem žen na tři kilometry klasicky a ve 14:00 hodin čeká na muže prolog na 4,5 km. V sobotu 29. prosince poběží od 14:00 hodin ženy stíhací závod na 10 kilometrů volnou technikou a o hodinu později vyběhnou na trať muži k závodu na 15 km stejným stylem. Startovací časy určí v obou kategoriích úvodní prolog.

V neděli 30. prosince je na programu sprint na Pražském hradě a a po něm se vrátí závodníci do Nového Města, kde na ně čekají místo německého Oberstdorfu ještě další dva závodní dny. Na Nový rok ve 12:30 poběží ženy stíhací závod na 10 kilometrů volně a v 15:30 odstartují muži ke stíhacímu závodu na 15 kilometrů volně. Startovací časy určí průběžné pořadí celkové klasifikace po pražském sprintu.

Ve středu 2. ledna je na programu ve 12:00 hodin závod žen na 10 kilometrů klasicky a ve 14:00 hodin mužů na 15 kilometrů klasicky. Oba tyto závody se poběží s intervalovými starty.

Reklama

Související témata: