Hlavní obsah

Lyžařská federace čelí kritice kvůli tratím při Tour de Ski

PRAHA

Mezinárodní lyžařská federace FIS jako hlavní organizátor Tour de Ski v běhu na lyžích čelí kritice ze strany některých výprav, podle nichž tratě v Novém Městě na Moravě a v Praze nejsou způsobilé ke konání Světového poháru. Nejhlasitěji se ozvali němečtí funkcionáři. Šéftrenér Jochen Behle označil dokonce konání nedělního sprintu na Hradčanském náměstí za vtip.

Článek

"Tuhle akci považuji za žert," řekl podle agentury DPA Behle před startem kvalifikace na uměle vytvořené trati před branami Pražského hradu. Podle něj nevyhovovala novoměstská trať, ani ta pražská parametrům FIS. "FIS stanovila pravidla, kterých se včera (v Novém Městě) nedržela a dneska už vůbec ne," pokračoval Behle s upozorněním, že minimální šířka trati by měla činit devět metrů. "Na takové trati nelze Světový pohár dělat," připojil názory kolegů z Norska, Švédska a Finska.

Behle si postěžoval, že v Novém Městě mohli vedle sebe jet maximálně tři závodníci. "A tady v Praze dokonce jen dva. Tohle má být vrchol zimy a ne nějaká show," pokračoval Behle. Doplnil, že jeho výpady nejsou odvetou za odebrání závodů Tour de Ski Oberstdorfu, za který zaskočí po Novém roce opět Nové Město na Moravě. A také zdůraznil, že v žádném případě nezpochybňuje dvě novoměstská vítězství Lukáše Bauera. "V obou dnech byl absolutně nejsilnějším mužem na trati," dodal Behle.

Šéfka organizačního výboru pražského závodu Kateřina Neumannová kritiku odmítla. Tratě podle ní prošly mnohokrát inspekcí FIS, která závody řídí, v Praze pobývali delegáti poslední tři dny před startem. "Proběhlo tu tolik kontrol od FIS, že kritika není na místě. Člověk se nezavděčí každému, ale divácký ohlas je vynikající. A včera večer jsem mluvila s Norama a těm se to prý líbilo," řekla novinářům.

Připustila jen, že s prostorem mají pořadatelé při tvorbě podobných tratí vždy problém. "Šířka je ale podle FIS v pořádku, užší to je jen kolem nadchodů. Mně vadilo, že technický delegát FIS jen pár dní před závodem trať zkrátil. Start měl být níž, tudíž je to celé o něco kratší," uvedla Neumannová.

Reklama

Související témata: