Hlavní obsah

Skvělý novoroční útok: 1. Bauer, 2. Koukal!

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Lyžařská paráda! Češi na Nový rok udeřili. Lukáš Bauer se v úterní čtvrté etapě v Novém Městě na Moravě vrátil na první místo v Tour de Ski. A hned za ním se cílem patnáctikilometrové stíhačky vychytrale před Italy hnal Martin Koukal.

Článek

„Chtěl jsem zpět zlatý dres lídra, povedlo se,“ liboval si Bauer. Co víc: první dva Češi v cíli. To běžecký svět nezažil. Jen miniaturní náskok po půli předlouhé pouti - 3,2 sekundy - mrzel Bauera. Ale může útočit dál, klasická patnáctka opět v Novém Městě mu ve středu (14:00, ČT 4) dává šanci na další sekundy k dobru před přesunem do Itálie, zato Koukal, vyhlášený bruslař, čeká, že bude ztrácet.

Ale spolu si v úterý dopřáli ovací 7500 diváků, jež neničila posilvestrovská kocovina a vyrazili na vzduch. „Co jsem si s Lukášem v cíli říkali? To není pro média,“ usmíval se Koukal, který do závodu se startem podle dosavadních odstupů startoval až jako desátý.

Perný boj

Byl to perný boj. Záhy se Bauer dostal před Nora Östensena, který ho připravil o vedení při sprintu v Praze. Na trati E-ON Zlaté lyže přišla další komplikace - zlomená hůlka. „Každé dva tři kroky se mi jí Nor dotýkal, až ji zlomil, ale asi nechtěl, bylo to jen v přemíře snahy udržet se za mnou,“ mínil Bauer. Jen drobné zpoždění nabral po kolizi ve druhém kole a Vysočinou přizdobenou novým sněhem se hnal dál za trikotem pro nejlepšího. V závěru ale musel odolávat náporu skupiny. „Před stadiónem jsem věděl, že to udržím,“ líčil.

Italské víření v závěru přebil Koukal. Vyčkával a udeřil. „Za Lukášem jsem se hnát nechtěl, nemuselo by to vyjít, už jsem toho měl dost, pro mě bylo důležité být druhý,“ vychutnával si jeden ze životních úspěchů doma na Vysočině.

Čas v etapě měl vůbec nejlepší z Čechů - čtvrtý, body pobere za maximum v kariéře i Martin Jakš - šestý, celkově jedenáctý. „A může jít nahoru,“ soudil Bauer. Sám chce vylepšit pozici před dalším proklatým sprintem v Asiagu. „Nahnat co nejvíc,“ přál si. „Klasika není pro mě,“ obával se naopak ztráty Koukal.

Výsledky - 15 km volnou technikou (zároveň průběžné pořadí Tour de Ski):
1. Bauer 36:34,9, 2. Koukal (oba ČR) -3,2, 3. Piller Cottrer -3,4, 4. Checchi (oba It.) -4,6, 5. Gjerdalen (Nor.) -6,9, 6. Di Centa (It.) -7,7, 7. Jonnier (Fr.) -15,4, 8. Hetland (Nor.) -21,0, 9. Santus (It.) -35,3, 10. Teichmann (Něm.) -35,5, 11. Jakš -36,0, ...50. Kožíšek -4:07,9, 51. Magál (všichni ČR) -4:27,6.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články